"ПП-2 ТА САНКЦІЇ" - Олег Пономар

"ПП-2 ТА САНКЦІЇ" - Олег Пономар

У Законі про санкції проти країн-ізгоїв (CAATSA), ухваленому Конґресом і підписаному Трампом в серпні 2017 року, прямим текстом сказано, що США зобов'язані перешкодити будівництву ПП-2, бо цей газопровід не на користь Україні (текст закону є в інтернеті і кожен сам може його прочитати). Але для того, щоб закон діяв, Трамп або підпорядкований йому (як главі уряду) Мінфін повинні видати указ (executive order). Трамп зобов'язаний був зупинити ПП-2 ще в 2017 році. Трамп цього не зробив за 2.5 роки з моменту існування Закону CAATSA (за цей час Московїя побудувала ПП-2).

(До речі, згідно з тим же Законом, Трамп зобов'язаний кожні 6 місяців вводити нові санкції проти Москви. Мій минулорічний допис про це викладу в першому коментарі).

Думаю, всі розуміють дві великі різниці, як кажуть в Одесі, - ввести санкції до / на початку будівництва чи коли газопровід є практично готовим.

І знову ж таки.

Це знову ініціатива Конґресу і це Конґрес включив рядок про санкції проти ПП-2 до оборонного бюджету на 2020 рік (і військову допомогу Україні в 300 мільйонів доларів, проти чого також виступав Трамп). І заслуги Трампа тут - 0.0%. Він не міг не підписати оборонний бюджет країни і залишити армію без фінансування.

Дико спостерігати як українці співають Трампу дифірамби.

До речі, це все стосується і війни на Донбасі. Обама вводив санкційний пакет за пакетом, щоб Москва пішла з України. Але, раз Трамп не може і не хоче вводити нові санкції проти свого московського господаря, - значить потрібно США і Московїї змусити Україну закінчити "конфлікт" змінами до конституції і відведенням військ. Саме тому Держдеп кожен раз вітає відведення Україною військ, називає нормандський Саміт продуктивним і чекає подальших кроків із виконання мінських угод (чомусь так само як і Москва їх розуміє).

Заперечувати очевидні речі і факти - мати геть хакнуть мізки.

Олег Пономар