"ПРАПОР, МАГІЧНЕ МИСЛЕННЯ І СИМВОЛІЗМ" - Ростислав Павленко

"ПРАПОР, МАГІЧНЕ МИСЛЕННЯ І СИМВОЛІЗМ" - Ростислав Павленко

В цей день 1848 року, під час «весни народів» у Галичині, за рішенням Головної руської ради над Львівською ратушею був вивішений синьо-жовтий стяг.

Це - перша задокументована згадка про національний прапор. У ньому поєднався і асоційований з Україною архетип «житниці Європи» («синє небо над пшеничним полем»). І посилання на геральдику Княжої доби та корогви козацьких часів.

Цей прапор, обʼєднуючи українців, символізуючи їх спільність і тяглість історії, став важливим елементом націє- і державотворення.

Адже прапор - разом з гербом і гімном - це частина власне юридичного визначення, ідентифікації держави.

На символи спираються люди, формулюючи ідеї. Памʼятаю, як 24 липня 1990 року у Києві національний прапор злетів на щоглу перед Київрадою - і 200 тисяч людей вітали це і засвідчили, що Україна відроджується. Свій прапор на щоглі - дуже виразна візуалізація існування і звитяжності нації.

Прапор обʼєднував тоді, обʼєднує і зараз. Можливо, саме тому постійно вигулькують бажаючі поставити під сумнів основу національних символів.

Особливо тоді, коли держава поверталась до української справи обличчям і ділами реалізувала формулу «Геть від москви».

Колеги часів Секретаріату Ющенка і Адміністрації Порошенка добре памʼятають, як чи не до кожної публічної акції намагалися примазатись «перевертайли». Ті, хто носив прапор догори дригом, жовтою стрічкою нагору. І дуже агресивно прагнули довести свою правоту. Хто - апелюючи до геральдичних експериментів часів УНР. Хто - до начебто китайських (!) традицій розташування кольорів. А хто - без усіляких пояснень проштовхував рецепт «простого рішення». Виявляється, усі біди - від розташування смуг на прапорі. От перевернемо стяг - і заживем!

«Магічне мислення» робить людей дуже вразливими до маніпуляцій. Тому воно - поживний ґрунт для ворожих впливів. А оскільки «на колір і смак товариш не всяк», то варто лиш розпочати суперечку - і понесеться улюблений хаотичний процес із назвою на чотири літери, перша «с».

Відповіддю на такі загрози власне і є традиція. Яка дозволяє не збитися на манівці, і обʼєднує людей. Тому важливо памʼятати, коли і чому вознісся над Україною синьо-жовтий прапор. Під яким Україна відновила, відстоює і стверджує свою незалежність - і обовʼязково переможе.