Правила Різдвяного Посту

Правила Різдвяного Посту

Перш за все, Різдво - це така велика рекламна акція Церкви перед Пасхою, бо Пасха визначає все. Пасха первинна, Різдво вторинне. Спочатку була Пасха.

Щоб гарно провести рекламну акцію, до неї необхідно підготуватися: продумати стратегію, накопичити ресурси, визначити пріоритети та цільову аудиторію.

Ось тому ми і постимо: щоби достойно зустріти дедлайн Різдва, у відповідному всеозброєнні.

Тепер про суть будь-якого православного посту.

Ми постимо, щоби наша особистість (іпостась) виправила нашу природу. Нашу особистість преображає Ісус Христос, а вже потім наша свободна особистість преображає нашу природу. Постом ми не знищуємо свою природу, а преображаємо її у славу Божу. Відкриваємо дію Царства Небес в ній.

В піст можна все, що допомагає божественному прославленню нашої природи. Для цього можна навіть від певних гарних речей відмовитися: м'яса, сметанки, ковбаски, шашличку, навіть від шаурми. Ми відмовляємось від гарних речей в піст, щоби преобразити нашу природу. Просто їжа не повинна нам заважати. От і все.

Ну і в черговий раз прошу не повторювати дурниць на кшталт: "В піст головне людей не їсти". Ні після Різдва, ні після Пасхи людей теж не їдять. В жодному православному Уставі ви не знайдете вказівки на можливе поїдання ближнього.

До Різдва ми не споживаємо м'яса, яєць, молочного тому що можемо. Тому що наша природа підкоряється нашій особистості у Преображенні.

Піст - це вікно можливостей. Піст - це перемога. Не забувайте і правильно користуйтеся вічністю.

Олександр Дедюхін