Без сумніву, щойно вичавлений сік із фруктів та овочів є значно кориснішим, аніж той, що продається у магазині в яскравих пакетах. Вважається, що такий сік -- це суцільні вітаміни, а магазинний -- то сама "хімія". Однак не варто думати, що свіжий сік є абсолютно безпечним для здоров'я. Чому? Розповіла Наталія Суслова, лікар-дієтолог ДУ Інститут серця МОЗ України.
-- Що потрібно знати перед тим, як випити склянку живого соку?
-- Щойно вичавлений сік -- це продукт, багатий на вуглеводи, прості
цукри: фруктозу, глюкозу. Тому вживати такі соки варто в першій половині
дня, коли відбувається максимальне засвоєння організмом вуглеводної
їжі. Та якщо випити їх забагато, то це може створити навантаження на
печінку, нирки. Крім цього, фреші, як і фрукти, слід пити під час
окремого вживання їжі і не поєднувати з іншими продуктами, стравами.
Овочеві, зокрема морквяний, можна пити й натще.
-- Кажуть, варто розбавити живі соки водою -- чому?
-- Так, краще у напій з ягід, фруктів чи овочів додавати джерельну воду в співвідношенні один до одного. Такий сік із водою буде кориснішим для дітей, особливо схильних до алергії, і людей із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Адже вживання соків у чистому вигляді може викликати печію, загострення гастриту тощо. Крім цього, варто пити щойно вичавлені соки не частіше, ніж через день або лише двічі на тиждень.
-- Скільки свіжого соку варто пити впродовж дня?
-- 150 -- 200 грамів свіжого соку цілком достатньо на добу. Цю кількість можна розділити на два пиття. Пити понад 200 грамів свіжого соку на добу -- не доцільно.
-- При яких захворюваннях вживання соків не рекомендоване?
-- Пити свіжі соки людям із хронічними панкреатитами, гастритами, виразковою хворобою, колітами, захворюваннями товстого і тонкого кишківника потрібно дуже обережно і в період між загостреннями. Їм соки обов'язково розбавляти водою і вживати невеликими дозами, починаючи із 25 мілілітрів на добу.
-- Які особливості вживання напоширеніших сезонних соків?
-- Яблучний сік, щоб забрати кислинку, можна поєднувати із соками з
інших фруктів чи ягід, додавати сік селери або моркви. Проте
підсолоджувати його не варто. А морквяний та гарбузовий треба пити з
олією або ж із сметаною. Однієї чайної ложки достатньо на одну склянку
соку. Ці овочі багаті каротиноїдами (проретинол А) -- попередниками
жиророзчинного вітаміну А. Щоб ці речовини максимально засвоювалися в
організмі, необхідне жирне середовище, яке допомагає травленню та
всмоктуванню каротиноїдів. Що ж до морквяного соку, то ним не варто
захоплюватися, адже від його надміру може пожовтіти шкіра (у такому
випадку слід припинити вживання цього напою).
Дехто п'є сік із буряка. Звісно, буряк корисний, і містить бетаїн --
речовину, яка перешкоджає накопиченню жирів у клітинах печінки. Та це
доволі важкий і агресивний напій, бо може спровокувати неконтрольовану
діарею і порушити роботу серця через зневоднення. Тому сік з цього овоча
варто використовувати лише як ліки, споживаючи його в чистому вигляді
не більше як 50 грамів на добу. А найкраще його поєднувати із соком
інших овочів, пити небагато і розбавляти водою.
Вживають і свіжий сік із капусти, у якій міститься вітаміноподібна
речовина U -- для профілактики виразкової хвороби, гастриту.
Зараз -- сезон помідорів. Проте із щойно вичавлених томатів сік лікопен
(антиоксидант), який надає їм червоного кольору і є найціннішим у
помідорах, бо сприяє омолодженню організму, не засвоїться. Концентрація
лікопену збільшується тільки при термічній обробці томатів. До слова,
помідоровий сік можна поєднувати із соком зі солодкого перцю.