Правила вживання натуральних соків

Правила вживання натуральних соків

Без сумніву, щойно вичавлений сік із фруктів та овочів є значно кориснішим, аніж той, що продається у магазині в яскравих пакетах. Вважається, що такий сік -- це суцільні вітаміни, а магазинний -- то сама "хімія". Однак не варто думати, що свіжий сік є абсолютно безпечним для здоров'я. Чому? Розповіла Наталія Суслова, лікар-дієтолог ДУ Інститут серця МОЗ України.

-- Що потрібно знати перед тим, як випити склянку живого соку?

-- Щойно вичавлений сік -- це продукт, багатий на вуглеводи, прості цукри: фруктозу, глюкозу. Тому вживати такі соки варто в першій половині дня, коли відбувається максимальне засвоєння організмом вуглеводної їжі. Та якщо випити їх забагато, то це може створити навантаження на печінку, нирки. Крім цього, фреші, як і фрукти, слід пити під час окремого вживання їжі і не поєднувати з іншими продуктами, стравами. Овочеві, зокрема морквяний, можна пити й натще.

-- Кажуть, варто розбавити живі соки водою -- чому?

-- Так, краще у напій з ягід, фруктів чи овочів додавати джерельну воду в співвідношенні один до одного. Такий сік із водою буде кориснішим для дітей, особливо схильних до алергії, і людей із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Адже вживання соків у чистому вигляді може викликати печію, загострення гастриту тощо. Крім цього, варто пити щойно вичавлені соки не частіше, ніж через день або лише двічі на тиждень.

-- Скільки свіжого соку варто пити впродовж дня?

-- 150 -- 200 грамів свіжого соку цілком достатньо на добу. Цю кількість можна розділити на два пиття. Пити понад 200 грамів свіжого соку на добу -- не доцільно.

-- При яких захворюваннях вживання соків не рекомендоване?

-- Пити свіжі соки людям із хронічними панкреатитами, гастритами, виразковою хворобою, колітами, захворюваннями товстого і тонкого кишківника потрібно дуже обережно і в період між загостреннями. Їм соки обов'язково розбавляти водою і вживати невеликими дозами, починаючи із 25 мілілітрів на добу.

-- Які особливості вживання напоширеніших сезонних соків?

-- Яблучний сік, щоб забрати кислинку, можна поєднувати із соками з інших фруктів чи ягід, додавати сік селери або моркви. Проте підсолоджувати його не варто. А морквяний та гарбузовий треба пити з олією або ж із сметаною. Однієї чайної ложки достатньо на одну склянку соку. Ці овочі багаті каротиноїдами (проретинол А) -- попередниками жиророзчинного вітаміну А. Щоб ці речовини максимально засвоювалися в організмі, необхідне жирне середовище, яке допомагає травленню та всмоктуванню каротиноїдів. Що ж до морквяного соку, то ним не варто захоплюватися, адже від його надміру може пожовтіти шкіра (у такому випадку слід припинити вживання цього напою). Дехто п'є сік із буряка. Звісно, буряк корисний, і містить бетаїн -- речовину, яка перешкоджає накопиченню жирів у клітинах печінки. Та це доволі важкий і агресивний напій, бо може спровокувати неконтрольовану діарею і порушити роботу серця через зневоднення. Тому сік з цього овоча варто використовувати лише як ліки, споживаючи його в чистому вигляді не більше як 50 грамів на добу. А найкраще його поєднувати із соком інших овочів, пити небагато і розбавляти водою. Вживають і свіжий сік із капусти, у якій міститься вітаміноподібна речовина U -- для профілактики виразкової хвороби, гастриту. Зараз -- сезон помідорів. Проте із щойно вичавлених томатів сік лікопен (антиоксидант), який надає їм червоного кольору і є найціннішим у помідорах, бо сприяє омолодженню організму, не засвоїться. Концентрація лікопену збільшується тільки при термічній обробці томатів. До слова, помідоровий сік можна поєднувати із соком зі солодкого перцю.

Джерело