"ПРЕЗЕДЕНТ І РИНОК ЕЛЕКТРИКИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРЕЗЕДЕНТ І РИНОК ЕЛЕКТРИКИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Представник президента у Кабінеті міністрів Андрій Герус заявив, що президент Володимир Зеленський підтримує перенесення терміну запуску ринку електроенергії на три місяці або на рік. Це вже не перша заява пана Геруса (у минулому – палкого борця з Роттердам+) щодо ринку електроенергії. У боротьбу з цим проектом пан Герус включився від моменту приходу на посаду.

22 травня Андрій Герус і нардеп Сергій Лещенко (особа не чужа для команди Зеленського) водночас написали на своїх профілях у Фейсбук, що на засідання Кабміну, по проекту впровадження ринку електроенергії, приймалися рішення які ніби містять дискримінаційні умови для державних компаній і привілейоване – для приватних. Все б добре, але пан Герус уже держслужбовець і якщо він стикається з подібною практикою, то мусить подавати скарги у правоохоронні органи. Про відповідні скарги наразі невідомо нічого. Відтак очевидно, що мала місце спроба роздмухати інформаційну сенсацію і в такий спосіб натиснути на Кабмін. Мета очевидна – уповільнити впровадження ринку електроенергії. Для чого? Або – для кого?

Це – секрет Полішинеля. Олігарх Ігор Коломойський в своєму інтерв’ю відверто заявив, що він дзвонив прем’єру Гройсману і просив відтермінувати впровадження ринку електроенергії. Інтерес Коломойського – прямий. Один з найприбутковіших його бізнесів – феросплавний. А виробництво феросплавів (ще й за застарілими радянськими технологіями, що панують на заводах групи «Приват») – річ дуже й дуже енергозатратна. Впровадження ринку електроенергії напряму б’є по прибутках олігарха. Тож йому відтермінування впровадження ринку, а бажано взагалі відмова від нього – потрібна як нікому.

Ідеал для нього, аби ціни на електрику призначала держава – а з державою він міг порішати.

23 травня у Верховній Раді з’явився законопроект про перенесення початку роботи ринку електроенергії з 1 липня на 1 жовтня. Певно – будь президент Зеленський і його оточення здатний домовлятися з депутатами трохи краще ніж ніяк (як це відбувається зараз), якісь перспективи цей законопроект ще мав би. Але. Вчора Верховна Рада згаданий законопроект в порядок денний Верховної Ради НЕ включила.

Думаєте, противники ринку електроенергії на тому зупинилися? Ви неправильно думаєте. Уже ширяться апокаліптичні чутки ніби впровадження ринку електроенергії викличе зростання її ціни для населення – а команда Зеленського ніби бореться за добробут «гноблених і знедолених». Далі більше – голос подав щойно призначений перший заступник і тво голови СБУ Іван Баканов – колишній ТОВ «Студія Квартал-95», який до того жодного дня не служив у правоохоронних органах.

Тво голови СБУ Іван Баканов заявив, що впровадження ринку електроенергії несе не багато не мало – загрозу національній безпеці, бо ну от не готова країна до такого «лиха» як ринок електрики. З подібними листами він уже звернувся до спікера Верховної Ради Парубія і вже сидячого на валізах прем’єра Гройсмана.

І от – заява Андрія Геруса, у якій він не багато не мало, посилається на підтримку президента України. Інтереси Коломойського тут не помітні лише сліпому і фан-клубу Зеленського.

Хотілося б почути з цього приводу думку самого Володимира Зеленського – що він конкретно думає з цього приводу? Політичні опоненти вже не раз називали Зеленського «маріонеткою» і «голограмою» Коломойського. Наразі – так воно і виглядає, призначені Зеленським посадовці зі шкіри лізуть аби захистити інтереси олігарха Коломойського, а не держави Україна.

Наразі президент Зеленський має дивовижну нагоду спростувати свій зв’язок з Коломойським – таки впровадити ринок електроенергії з 1 липня. Так, не все буде ідеально. Так, проблеми виникнуть – вони виникають завжди. Чимало питань доведеться вирішувати по ходу справи. Але дорікати лобіюванням інтересів Коломойського президенту Зелінському за таких умов стане важко. Це – очевидно.

Що обере президент Зеленський? Скоро побачимо.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко