"ПРЕЗИДЕНТ І 2 ТРАВНЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРЕЗИДЕНТ І 2 ТРАВНЯ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Реагувати на заяви нашого президента постфактум – значить надавати йому властивостей, яких у нього нема і навряд чи будуть. Вчорашня заява президента Зеленського про Одеську трагедію 2 травня 2014 р. збурили чимало полум’яних патріотів. Зеленському закидали ледь не крен в бік Москви. А що насправді?

А насправді спостерігаємо знову повсякчасне прагнення ЗЕвлади піднести і Богу свічку і чорту коцюбу – тобто задовольнити потрошки всіх. Слідкуйте за руками.

Зранку 2 травня в Одесі поліція очепила Куликове поле і заявила всім хто прийшов класти квіти, що не пустить нікого. Але – до будинку профспілок прийшли і поклали квіти нардепі від «Слуги народу» Олексій Леонов і Артем Дмитрук – і після того поліція стала пускати людей. По 2 особи.

Звісно, перфоманс нардепів-служок швидко розійшовся по соцмережах і ЗМІ та викликав збурення патріотичної і ветеранської спільноти.

О пів-четвертої дня з заявою про Одеську трагедію 2 травня виліз сам президент Зеленський. Виступ був відверто пісний – в стилі закликів примиритися між собою колишнім повстанцям УПА і екс-службовцям НКВД. Одна фраза просто потребує цитати: «Сьогодні в нашому суспільстві є низка болючих запитань, які потребують чесних відповідей. «Хто винен у трагедії 2 травня 2014 року?» – одне з них. Переконаний, що держава має зробити все, щоб забезпечити ефективне та неупереджене розслідування всіх обставин того жахливого дня».

Простіше кажучи, президент Зеленський повідомив, що він не знає хто винний у трагедії 2 травня, але переконаний що держава мусить це встановити. Через рік президентства – неймовірно гідна заява. Мені одному здалося, що доречним було б наприклад президенту процитувати якусь відповідну заяву генпрокурора і доповнити її власним коментарем? Ну так, – аби на слідство не тиснути…

Але – о диво. Минає лише три години – і з’ясовується, що керівництво країни чудово знає хто винний в Одеській трагедії 2 травня! Міністерство закордонних справ виступило з заявою, щодо тих подій: «Події 2 травня 2014 року в Одесі стали черговим елементом у ланцюгу провокацій РФ в рамках реалізації провального проекту «Новоросія», спрямованого на дестабілізацію українського Сходу і Півдня та дезінтеграції України. В Одесі екстремістські сили діяли за аналогічним сценарієм, який вже був реалізований російськими кураторами на Донбасі – проголошення фейкової «народної республіки», масові заворушення із застосуванням зброї за допомогою завезених бойовиків, залякування місцевих активістів, паралізація місцевих органів влади та силових структур…»

Дозвольте мені не нагадувати, що безпеки і зовнішня політика – безпосередня парафія президента України, і що без узгодження з ним, такої заяви МЗС не зробив би ніколи. Дозвольте так само нагадати, яку бурну істерику закотив Зеленський, коли міністр МЗС Клімкін дозволив собі зробити заяву, не порадившись із САМИМ.

А тепер питання – що це було? Відповідь – це президент Зеленський відпрацював номер. Вчора ми були свідками шоу під назвою «всім сестрам по сергам». В умовах суспільного невдоволення карантином, «Слуга народу» спробувала задовольнити зразу на всіх. Депутати Леонов і Дмитрук – тішили вату. Керований президентом МЗС – патріотів. А сам Зеленський – тих кому «яка різниця». Результат такої позиції, гідної середнього штибу повії – очевидний. Президента розкритикували водночас і патріоти, і Портнов з Шарієм. Тих хто сидить на паркані – ненавидять з обох боків. Інакше бути не могло.

Бо президент суперечив сам собі. «Наш спільний виклик – разом зробити все, щоб люди в Україні більше ніколи не гинули заради ідеологічних чи політичних «цілей»» - заявив він. Я згоден – так обов’язково буде. Так буде того дня, коли з України назавжди піде агресивний московський постімперський реваншизм, що виправдовує насилля і вбивства – рашизм. А з рашизмом, так само як з більшовизмом або нацизмом, не можна примиритися.

Його можна тільки викорінити.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко