Президент Байден оголосив про нову допомогу у підсиленні ППО України - Igor Aizenberg

Президент Байден оголосив про нову допомогу у підсиленні ППО України - Igor Aizenberg

Новина зі США. Вівторок, 9 липня 2024.

Виступаючи на відкритті самміту НАТО у Вашингтоні президент Джо Байден оголосив, що країни НАТО значно підсилять протиповітряну оборону України системами великої дальності, здатними збивати балістичні та гіперзвукові ракети. На додаток до уже наданої днями Німеччиною додаткової батареї PATRIOT, та уже оголошеними батареями PATRIOT, які нададуть найближчим часом Румунія та Нідерланди у співпраці з кількома іншими країнами, а також батареєю SAMP-T, про надання якої оголосила Італія, США також нададуть Україні ще одну батарею PATRIOT.

США та інші союзники по НАТО також нададуть Україні найближчими місяцями ще кілька десятків засобів ППО середньої та малої дальності - зокрема NASAMS, HAWK, IRIS-T-SLM, IRIS-T-SLS, а Німеччина надасть додаткові мобільні зенітні системи Gepard.

UPD Офіційне повідомлення прес-служби Білого Дому:

«9 липня 2024.

Спільна заява щодо зміцнення протиповітряної оборони України від президента США Джозефа Р. Байдена, прем'єр-міністра Нідерландів Діка Схоофа, канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єр-міністра Італії Джорджії Мелоні, президента Румунії Клауса Йоганніса та президента України Володимира Зеленського

Ми зобов'язуємося надати Україні додаткові засоби протиповітряної оборони, щоб вона могла захищатися від триваючої агресії Росії, включаючи навмисні атаки Росії на українські міста та цивільну і критичну інфраструктуру.

Сьогодні ми оголошуємо, що спільно надаємо Україні додаткові стратегічні системи протиповітряної оборони, включаючи додаткові батареї Patriot, надані Сполученими Штатами, Німеччиною та Румунією; компоненти Patriot, надані Нідерландами та іншими партнерами, для забезпечення функціонування додаткової батареї Patriot; та додаткову систему SAMP-T, надану Італією. Ці п'ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, цивільних та військових, і ми тісно координуємося з українським урядом, щоб ці системи могли бути використані якнайшвидше. Ми працюємо над подальшим оголошенням цього року про надання додаткових стратегічних систем протиповітряної оборони для України.

Крім того, в найближчі місяці Сполучені Штати та партнери мають намір надати Україні десятки тактичних систем протиповітряної оборони, включаючи системи NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та Gepard. Ці системи ще більше розширять і зміцнять покриття протиповітряної оборони України. Кілька союзників – включаючи Канаду, Норвегію, Іспанію та Великобританію – продовжуватимуть відігравати важливу роль у наданні цих систем, і багато інших прихильників України допомагатимуть у наданні перехоплювачів. Зі свого боку, Сполучені Штати переглянуть заплановані поставки закордонних військових продажів критичних перехоплювачів протиповітряної оборони у координації з партнерами, щоб вони були доставлені в Україну, надаючи Україні сотні додаткових перехоплювачів протиповітряної оборони протягом наступного року.

Зміцнюючи протиповітряну оборону України, ми вдячні коаліції з більш ніж 50 країн, які продовжують надавати Україні безпекову допомогу, а також ініціативі Immediate Action on Air Defense, в рамках якої партнери пообіцяли понад 1 мільярд доларів на підтримку протиповітряної оборони України, та коаліції Integrated Air and Missile Defense Capability, яку спільно очолюють Німеччина та Франція. Ми також вітаємо роботу НАТО щодо підтримки зусиль України з розвитку інтегрованої архітектури протиповітряної та протиракетної оборони, сумісної з НАТО. Наше послання Москві та світу є чітким: наша підтримка України є сильною та непохитною».