Президент Чехії закрив двері своєї резиденції для посла США

Президент Чехії закрив двері своєї резиденції для посла США

Президент Чехії Мілош Земан заявив, що послу Сполучених Штатів Америки в Чехії Ендрю Шапіро був закритий доступ до резиденції чеського президента "Празький град".

Конфлікт стався після того, як Ендрю Шапіро дозволив собі вкрай нетактовне висловлювання щодо майбутнього візиту чеського лідера до Москви, де той збирається взяти участь в урочистостях з нагоди 70-річчя Перемоги. На думку американського посла, рішення Мілоша Земана є досить "недалекоглядним" і "дискредитує" єдину позицію західних країн по Україні, повідомляє ipress.ua.

"Для посла Шапіро двері Празького граду закриті. Не можу уявити, щоб чеський посол у Вашингтоні радив американському президентові, куди йому їхати", - заявив президент.

Як повідомляв iPress.ua, троє колишніх послів США в Україні: Стівен Пайфер, Джон Гербст та Білл Тейлор звернулись до світових лідерів із закликом відзначити 9 травня замість Москви у Києві.

Президент Європейської ради Дональд Туск отримав запрошення приїхати до Москви на військовий парад на честь 70-ї річниці перемоги у Другій світовій війні, однак не поїде на нього через агресію Росії щодо України.

На сьогодні свої візити до Москви на святкування Дня Перемоги підтвердили глава Північної Кореї Кім Чен Ин, президент Білорусії Олександр Лукашенко, президенти Чехії та Сербії.

Посольство України в Австрії відмовилось відзначати День перемоги разом із російською амбасадою.