Президент на відстані, - Євген Магда

 Президент на відстані, - Євген Магда

Вже другий рік поспіль Петро Порошенко проводить свою прес-конференцію практично без проблемних питань з боку представників медіа. Чому так відбувається і до чого це призведе?

Зауважу, що прагнення зробити спілкування свого шефа з медіа максимально комфортним властиве будь-якій патронатній службі. Президентська адміністрація не є виключенням, більше того, за визначенням там багато тих, хто вміє робити подібні штуки. Цього разу також видалося непогано: гострих запитань практично не було, а передбачувані шпильки з боку журналістів Порошенко доволі легко відбивав. Він, зрештою, людина освічена та ерудована.

У чому причина подібної ситуації? Чому не пролунало прямого запитання про зустріч президента з російським посланцем Гризловим, приліт якого ледь не поставив на вуха український сегмент фейсбуку? Чому глава держави уникнув розповіді про перспективи ухвалення змін до Конституції щодо децентралізації, навколо яких ламали списи буквально кілька місяців тому? Очевидно, справа у відсутності журналістської солідарності, що наочно проявилось вчора у "Мистецькому арсеналі", не лише в "довгоочікуваних" двох запитаннях від відомої журналістки. Просто енергія бажаючих "поставити Порошенка на місце" досить часто обмежується простором соціальних мереж та розмовами в курилках.

Тому Порошенко достатньо спокійно відзвітувався, похвалив Валерію Гонтарєву (не в тренді), висловив сподівання на кадрові зміни в уряді (логічно), пообіцяв не торгувати санкціями проти Росії та розповів про передачу частки Roshen-у в управління "сліпому" трасту. Президент виглядав підкреслено бадьорим, що швидше є ознакою втоми. Президентові доводиться постійно ламати кригу недовіри, яка сформувалася роками. Розтанути цей айсберг може через кардинальну зміну поведінки влади, перехід до справжньої відкритості та корекцію принципів політичної діяльності.

Прес-конференція Порошенка не стала неймовірним відкриттям, не подарувала сенсацій. Цьому є ще одна причина - нинішній глава держави набагато інтенсивніший у спілкуванні з медіа за свого попередника. Проте ситуація вимагає від гаранта Конституції не лише слів, а й конкретних справ. Інакше комфортна відстань, на якій він перебуває у спілкуванні з пресою, може стати проблемою для донесення дійсно важливих меседжів.
Хроника