"ПРЕЗИДЕНТИ І НАЦІОНАЛЬНІ ЗАГРОЗИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРЕЗИДЕНТИ І НАЦІОНАЛЬНІ ЗАГРОЗИ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

«А ваш Порошенко зробив би краще?!» - питають шанувальники ЗЕ коли їм на фактах доводиш, що вакцинацію населення і взагалі боротьбу з КОВІД-19 зелена влада ущент провалила. Обставини вибухів складів у чеських Врбетицях дають конкретні факти для порівняння як реагували на загрозу загальнонаціонального рівня команди президентів Порошенка і Зеленського – на війну на сході України та на пандемію КОВІД, відповідно.  

Що порівнювати – ми маємо. Петро Порошенко став президентом коли в країні палала війна. Армію доводилося будувати просто по ходу справи – за Януковича її гробили як могли. В бюджетні – майже порожньо, на травень 2014 р. – 3,8 мільярди грн. Падіння промисловості, відтік інвестицій, падіння надходжень в бюджет… Головне чим мусила забезпечити військо держава – зброя і боєприпаси. Європейський союз тоді офіційно боєприпасів нам не давав взагалі. Про це розповідав Олександр Турчинов.

У Зеленського ситуація була принципово інша. Економіка була на підйомі – на ІІ квартал 2019 р. 4,8% зростання ВВП. В бюджеті було 36,9 мільярдів грн. І головне – була проведена реформа первинної ланки медицини, у лікарів на «первинці» добряче зросли зарплатні. Пандемія почалася не момент приходу Зеленського до влади, а через рік. Тобто на владі він уже встиг освоїтися. Але коли грянула хвороба…

Костюми біозахисту для лікарів толком не закупили – це призвело до того, що президент Зеленський фотографувався з лікарями в костюмах від Фонду Порошенка. Киснем лікарні не забезпечили. Гроші ковідного фонду забрали для будівництва доріг.

Погодження на закупівлі вакцини від КОВІД МОЗ дав коли Ізраїль уже вакцинував своїх громадян. Вакцинацію в Україні почали пізніше ніж у Зімбабве. Дві вакцини на 43 мільйони українців отримали лише 9 осіб. Щойно на піку пандемії в Україні вмирали по 400+ людей за добу, вдумайтеся – по Іловайську на день. У 2020 р. смертність в Україні підскочила на 8 %. Що на це каже влада? Вона розповідає про «вакцини в світі просто нема» і кляне реформу Супрун. Натомість концентратори кисню, костюми біозахисту, апарати ШВЛ та ще багато чого возить фонд Порошенка.

От тут ми добираємося до дій команди Порошенка влітку 2014 р. Уже відомо – вибухи на складах зброї у Врбетицях були справою рук російської агентури. Сплили всі ці факти лише у 2021 р. – зразу по факту чеська влада терактом ті вибухи не визнавала. Як так сталося? Я переконаний що ще тоді по вибухах у Врбетицях і у Болгарії та по отруєнню батька і сина Гебревих російським «Новічком», своє власне дослідження провели британська МІ-6 і ЦРУ. Від них отримав матеріали Bellingcat.

Я нагадаю, вибухи на складах у Чехії та Болгарії сталися за півроку-рік до пожежі на складі в Сватово на Луганщині. Ще тоді автор цих рядків криком кричав про те що і Сватово, і Балаклея, і Калинівка і все інше – справа рук російських диверсантів. Нині це твердження набуває нових доказів.

Проте нас цікавить дещо інше. Розслідування Bellingcat свідчить, лише за контрактами з болгарською компанією «EMCO/ЕМКО» у 2014-2015 рр. Україна отримала 60 тис. зарядів для артсистем «Тунгуска», 5 тис. снарядів калібром 152 мм та 30 тисяч гранат для гранатометів різних систем. І це – лише одна смальта у великій мозаїці. Україна не може зараз розкрити всі деталі закупівлі боєприпасів. Важливо інше. Ще влітку 2014 р. українське керівництво почало опікуватися можливим дефіцитом боєприпасів і закуповувати за кордоном те чого бракувало самим. Згодом, те чого бракувало стали виробляти самі - 152 мм снаряди, наприклад. По всьому іншому Україна викуповувала боєприпаси у колишніх країн Варшавського договору. Продати їх нам за копійки тим країнам було вигідніше ніж ті боєприпаси утилізовувати. Україні були збережені мільярди гривень.

Порівняйте самі.