"Президентська вертикаль" - Олена Кудренко

"Президентська вертикаль" - Олена Кудренко

"- Ви асистент лектора?

- Ні, я лектор.

- ... Одне відео на PornHub починалося так само...

(Регіт в лекційній залі над жартом до молоденької симпатичної викладачки).

- Як тебе звати? Можеш дати визначення влади?

- ...

- Це можливість керувати, впливати на людину або хід подій. Ось що є у мене. Я можу завалити тебе на екзамені та вигнати. Або відправити до декана за порушення правил поведінки. Все це може вплинути на твоє життя. Це - влада. А у тебе її немає..."

Серіал "Yellowstone", красивий у своїй жорстокій реалістичності (браво режисеру), який я з цими вибухами в Харкові ніяк не можу додивитися.

Але мова не про нього. А про владу. Вам не здається, що люди, які прагнуть отримати владу, не завжди розуміють, хто з них двох головний? Прагнення влади керує людиною, чи людина - своїм прагненням? Одна справа, коли нею наділені ось так, як дівчина лектор. Коротко, по суті вгамовує нахабного студента.

Інша справа - "президентська вертикаль"

Наша. Українська. Зараз вже заведено кримінальні справи щодо розкрадання грошей на побудові фортифікацій, і левова частка, як зазначають члени комісії - це рішення посадових осіб президентської вертикалі. В якій опинилися люди, пов'язані між собою, мов мотузочкою. Не вписуєшся в цю вертикаль, не заробляєш сам та не даєш іншим спільникам - тебе так само можуть "завалити на екзамені" або "відправити до декана" (єрмака, мабуть). Ще швидше - викинути з вертикалі. Бо цей паровозик чухає з набраною швидкістю, і ти або впрягайся та будь таким самим корупціонером - або тебе "завалять на екзамені".

Може тому, через наші українські реалії, мені саме поняття влади й неприємне, бо бачу майстер клас з її використання в особистих цілях.

І якщо ти йдеш проти, не готуєшся до шашликів, а готуєш місто до можливого нападу росіян - то тобі швиденько прижмуть пальці зверху, обіллють інформаційним лайном та спаплюжать репутацію.

Слабкі люди впадають в залежність від влади. Влада ними керує. Вона їх підминає під себе. Перетравлює. І ось вже дивишся - депутат за депутатом заробляють сотні тисяч на оформленні фальшивих документів ухилянтам. На підставних фірмах, що примазались до державних коштів. Напевно ж, існує платна послуга на вирішенні питань через ще одне "рукостискання", яке ближче за ланцюжком до вершини вертикалі. Та безліч варіантів, так? І тоді той же PornHub здається абсолютно невинною розвагою, в порівнянні з діяльністю нашої "чесної", "чистої" президентської вертикалі.

Бо вона брудна, як російські чоботи.

Мені цікаво, в який момент нашої історії український посадовець вирішив, що будь-які державні кошти, окрім його зарплатні, він може вважати своїми?

Я у братів Капранових дивилася сюжет про палацові перевороти на росії. Скільки вони там політично з'їли цих царів, посадовців... Яким брудом перемазана вся їх система начебто "легітимного" управління... Зрештою не дивно, що в такій клопівні, аби вижити, створилась система "рука руку миє", "підтягнути свого".

Ну а ми?

Притулились та забруднились? Чи воно апріорі таке сидить в кожній країні?