Прибув до окупованого Криму «вмикати світло»

Прибув до окупованого Криму «вмикати світло»

Президент Росії Володимир Путін у середу знову прибув до тимчасово окупованого Криму без згоди влади України, щоб цього разу взяти участь у запуску першої черги енергомосту між Росією і Кримом, що опинився в умовах енергетичної блокади.

За повідомленнями, щойно запущена перша черга енергомосту до Криму з Росії наразі досягла потужності близько 100 мегаватів, протягом кількох діб ця величина має сягнути 200 мегаватів. До 15 чи 20 грудня сподіваються запустити другу чергу, щоб довести енергопостачання півострова до 400 мегаватів.

Але сам Путін визнав, що ця система підводної кабельної лінії наразі не надійна, і в її роботі можливі зриви.

Він також наказав не пізніше як до початку наступного літнього сезону повністю замінити на російські поставки електроенергії на півострів, що раніше йшли з материкової частини України. Йдеться про те, щоб до того часу довести постачання електроенергії з Росії до Криму до 800 чи 850 мегаватів.

Крім того, Путін пообіцяв, що через кілька років на півострові буде власна система генерації електроенергії. Зокрема, він стверджував, що до 2017 року до Криму з Росії мають подати також газ, щоб запустити там теплову електростанцію.

Донедавна до окупованого Росією українського Криму електроенергія надходила з материкової частини України – в пікові години до 1000 мегаватів. Але невідомі прихильники енергетичної блокади окупованого півострова вже кілька разів підривали опори ліній електропередач, якими енергія подавалася до Криму. Остання така акція призвела до повного припинення постачань електроенергії до Криму в ніч на 22 листопада, після чого на півострові почалася гостра нестача електроенергії, там оголосили режим надзвичайної ситуації. Власна генерація на півострові надто мала, а завезені з Росії електрогенератори, за словами представників окупаційної влади, почали масово виходити з ладу.

www.radiosvoboda.org