ПРИГОДИ «АГЕНТА КАЗБЕК»

ПРИГОДИ «АГЕНТА КАЗБЕК»

Сайт «Миротворець» прямо звинуватив відомого блогера і містифікатора Андрія Портнова у роботі на Кремль. До такого висновку активісти «Миротвоця» дійшли аналізуючи дамп зламаної електронної пошти Бориса Рапопорта – колишнього російського куратора «українського напрямку» в структурах одіозного помічника Путіна Владислава Суркова. Як Миротворець вийшов на Портнова? Доволі оригінально. По-перше, було очевидно що адресат писав про ситуацію в Україні і явно мав контакти у вищих ешелонах влади. По-друге, порядок цифр в є-мейлі ідеально збігся з київським телефоном, на адресу якого було зареєстровано ФОП Портнов Андрій Володимирович.

За даними «Миротворця» «агент Казбек» своєю діяльністю завдавав державі Україна чималої шкоди. Через нього у Кремль потрапляли плани оперативно-розшукових заходів українських силовиків, «агент Казбек» організовував в Україні інформкампанії з дискредитації органів влади та державних діячів України, він створював в Україні проросійські ГО, сприяв прийняттю судових рішень на шкоду Україні, тощо.

Чи є все назване доказом проти Портнова? Питання дискусійне. Переписку добуту в злочинний спосіб – хакерським зламом, насправді, дещо складно долучити як доказ. Та й сам збіг цифр з є-мейла з телефоном квартири до якої дотичний Портнов – не доказ. Вони можуть стати інформацією для роздумів слідчих – де шукати і чим поцікавитися? А тому докину кілька деталей, які можуть зацікавити в тому числі й слідчих.

Ну, по-перше, чи міг Портнов повестися так легковажно, що поставив у є-мейл для зв’язку з Москвою свій телефон? Відповідь – міг. Уже не раз було написано – при всьому показному демонізмі, який собі створює Портнов, інтернет сповнений реготу з попередніх «подвигів» цього «видатного юриста», порівняно з якими залишити в адресі телефон – ще дрібниці. Давно сказано, що Портнов – це нарцис, який багато піариться, але має дуже мало досягнень реальних. Одне з головних – те що він взагалі опинився у владі.

Біографія Андрія Портнова містить цікаву обставину - у 1997 році луганчанин Портнов став працювати у Києві у Державній комісії з державний паперів і фондового ринку, а лише у 1999 році він здобув диплом юриста закінчивши заочно (!) Східноукраїнський державний університет (у Луганську). Навіть діти в Україні знають, без «волохатої лапи» такий стрибок – не здійснити. Цікавий збіг – призначення Портнова сталося після призначення Віктора Медведчука радником президента України з питань податкової політики. До чого тут Медведчук? До того, що опосередковано Портнов кілька разів перетинався з СДПУ(О).

Зараз мало пам’ятають, що Петра Порошенка вперше у корупції звинуватив тодішній голова Секретаріату президента Ющенка Олександр Зінченко. Порошенко подав до суду, інтереси Зінченка в суді захищав… Андрій Портнов. Справу Порошенку він програв з тріском.

Зінченко після того почав стрімко зближуватися з Блоком Юлії Тимошенко. Андрій Портнов у 2006 р. теж став депутатом ВР від БЮТ. Про тодішній склад БЮТ недвозмістовно висловився екс-нардеп Дмитро Чобіт: «Саме у березні 2005 року відбувся перший приплив у фракцію БЮТ вчорашніх затятих кучмістів…» Ці вчорашні кучмісти, були особами переважно з орбіти Віктора Медведчука – від Богдана Губського починаючи. Характерно – зразу після відставки, екс-прем’єр Тимошенко відвідала Москву, де вона мала зустріч з президентом Путіним, яку за «Лентою.ру» їй організував… Віктор Медведчук. Варто нагадати також, що Олександр Зінченко, адвокатом якого був Портнов, був як раз творцем коаліції Тимошенко і Ющенка – і цей альянс в результаті зруйнував Помаранчеву команду. Зінченко у минулому – один з керівників СДПУ(О) і покинув партію через конфлікт з Медведчуком. Ніби то. Характерно, що ще один з керівників СДПУ(О) – Василь Онопенко, у БЮТ опинився ще раніше за Зінченка.

Чи не у ті часи почалася повна пригод історія «агента Казбек»? Чекаємо на інші публікації «Миротворця».

Дмитро "Калинчук" Вовнянко