"Присвячюється всім працівникам економічних відділів СБУ, МВС, прокуратури тощо...." - Юрий Будник

"Присвячюється всім працівникам економічних відділів СБУ, МВС, прокуратури тощо...." - Юрий Будник

Вистава в 4 діях.

Дія перша.

В накуреному кабінеті Управління СБУ один навпроти одного сидять начальник відділу і опер. Начальник в офісному кожаному кріслі, опер на стільці.

Опер: Тут ці мудаки з фірми N домовились з цією тварюкою, яку прислали на директора філіі Укрзалізниці в січні і розпиляли 2 мілліона гривень коли купляли аккумулятори.

Начальник ( ліниво мішаючі чай в кружці з логотипом СБУ): Що за бізники? Хто іх кришує?

Опер: Невідомо. Кажуть заносять мусорам.

Начальник: А контору забули скоти. Значит робим так: реєструй крімпровадження за статтею 191 частина 4 , шахрайство, біжи до судді Л...го і отримуй санкцію на обшук. Короче, починай кошмарить!

Опер: А як ? Це ж ментовська стаття?

Начальник: Ти що, дебіл? Вони що поставляли? Акумулятори? Приліпи ще статтю про безпеку на транспорті, а це вже наша підслідність....

Дія друга.

Директор фірми з тривогою дивиться на опера. Навкруги метушаться кримезні хлопці в балаклавах, чьорних кашкетах і чьорнму одностроі з написом СБУ.

Опер: Ось санкціі на обшук, ось постанова про крим. провадденняя за статтями 191. частина 4, стаття 276. Підпишіть тут будь ласка.

Директор: та я тут...я не розумію...а чьому...

Опер: Ось Вам повістка. Чекаємо на вас за цією адресою. Влипли ви, хлопці...

Дія третя.

Пройшло 3 місяці. За цей час було проведена безліч слідчіх дій - обшуки, допити, виімки, запити в банк та інше. Директор держ пвдприємства кілька разів мотався в Киів до міністерства, бізнесмен шукав зв‘язки з правоохоронцями, спілкувався з решалами...

Нарешті опер погодив з ним зустріч в міському парку.

Опер: Справа на контролі дуже великих начальників. Не так просто вирішити. Мене генерал трахає кожен день... Ви ж знаєте правила...

Директор: Я все розумію. Але Толік з прокуратури казав , що чекісти в темі...

Опер: Ваш Толік - криса! І вас підставив!

Диретор: Добре. Буду знати на майбутне . Скільки?

Опер: 200 американських рублів.

Директор: Скількі? Та я всього заробив 50 штук...Слухай, мені дешевше порешать в судах за двадцятку. Мій адвокат каже , що вже домовився з суддею розвалити вашу туфту... Тридцять тисяч!

Опер розуміє, що диретор правий і кліент може перейти коллегам з суду, але честь мундіру треба блюсти.

Опер: Сорок. Двадцятка зараз, давлцятка після закриття справи і повернення документів.

Тиснуть один одному руки. Посміхаються.

Дія четверта.

Вечіріє. Начальник відділу СБУ стоіть біля вікна і дивіться на церкву Московського патріархату навпроти. Рука машинально гладить піджак і відчуває приємну випуклість пачки з долларами.

Начальник ( тихо промовляє до себе): Ну , ці попи оборзелі вже взагалі. Ціла філія ФСБ прямо навпроти управління. Якось треба буде зайнятись...А цей опер - молодець... Свій хлопець, далеко піде...

Начальник з посмішкою спостерігає за сонцем, що сідає за лінію норизонту...

Пройшов ще одинь день на службі Украіні....

Юрий Будник