Приватбанк подав новий позов проти Коломойського і Боголюбова на $5,5 млрд

Приватбанк подав новий позов проти Коломойського і Боголюбова на $5,5 млрд

Державний Приватбанк подав на Кіпрі новий позов проти своїх колишніх власників Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова на $5,5 млрд. Про це сказав член наглядової ради банку Роман Сульжик в ефірі телешоу «Свобода слова Савіка Шустера».

Він пояснив, що позов пов'язаний з сумнівними операціями з виведення грошей з банку, які були проведені з 2013 по 2016 роки. Тепер разом з Коломойським і Боголюбовим відповідатимуть один з колишніх членів правління банку, а також дві компанії на Кіпрі.

Як повідомляється на сайті самого Приватбанку, мова йде про Тимура Новикова і о кіпрських компаніях PrimeCap (Cyprus) і Duxton Holdings.

У банку вважають, що схеми мають всі ознаки шахрайства та відмивання коштів.

Цей позов є частиною вимог Приватбанку до Коломойського і Боголюбова, які розглядаються в Англії, на Кіпрі, в США та Ізраїлі на загальну суму $10 млрд.

Вручення позову на Кіпрі відбулося 3 квітня після винесення судом наказу проти PrimeCap по збереженню документів. «Вручення позову іноземним відповідачам відбудеться належним чином», – говориться в повідомленні банку.

Контекст. Верховна Рада 30 березня проголосувала в першому читанні за законопроект 2571-д про удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, ухвалення якого є однією з двох умов укладення нової угоди з МВФ. Цей закон повинен в першу чергу не дозволити колишнім власникам повернути собі Приватбанк.

Валерій Моісєєв