"ПриватБанк проти Коломойського" - Влад Пономар

"ПриватБанк проти Коломойського" - Влад Пономар

- ПриватБанк подав позов до Коломойського в Ізраїлі на $600 млн.
- Найбільший банк Ізраїлю буде відповідачем за позовом ПриватБанку до Коломойського.

- Державний "ПриватБанк" ініціював нове судове провадження в Окружному суді Тель-Авіва в Ізраїлі проти колишніх власників банку та інших відповідачів.
Як зазначається в повідомленні, незалежна наглядова рада та правління банку згідно закону зобов'язані докласти всіх можливих зусиль, щоб забезпечити "відшкодування збитків банку тими, хто ці збитки заподіяв".
Згідно з позовом, Коломойський і Боголюбов провели великі транскордонні операції, які вони розробляли, планували і здійснювали протягом багатьох років, здійснивши низку порушень, які являють собою серйозні кримінальні злочини, включно з шахрайством, розкраданням і відмиванням грошей.
Також, за результатами подальшого аналізу, "ПриватБанк" збільшив суму позовних вимог в Канцлерському суді штату Делавер в США та подав до суду доповнену позовну заяву.
Крім того, банк продовжує підготовку до слухання по суті своєї позовної заяви проти колишніх власників та інших осіб на суму більше $3 млрд (з відсотками) у Високому суді Англії та Уельсу.
Нагадаю, державний ПриватБанк виграв в Апеляційному суді у справі про юрисдикції позову. Апеляційний суд підтвердив, що англійський суд має юрисдикцію для розгляду позову "Приватбанку" проти його колишніх власників - Коломойського і Боголюбова. Судовий наказ про всесвітній арешт їхніх активів, який був отриманий в грудні 2017р, залишається в силі до винесення судового рішення по суті.

- Discount Bank мав зрозуміти незаконну природу перерахованих коштів.
Один з найбільших банків Ізраїлю Discount Bank буде відповідачем за позовом "ПриватБанку" до Коломойського, який був поданий до суду Тель-Авіва.
Український уряд вимагає 2 млрд шекелів (близько $570 млн) від Коломойського, його партнерів і Discount Bank, заявляючи про їхню причетність до шахрайства та відмивання коштів, які привели до краху і націоналізації "ПриватБанку".
В позовній заяві йдеться, що Discount Bank мав зрозуміти, що на рахунки перераховуються величезні суми грошей, які надійшли з "токсичних фондів".
Також в позовній заяві вказується, що Коломойський, який має українське та ізраїльське громадянство, протягом декількох років із залученням ряду осіб в "безпрецедентному масштабі" виводив гроші, завдавши збитків на великі суми. В цілому в період з 2007 по 2011 роки на рахунку Discount Bank було переведено близько $1,2 млрд.
Українська сторона вказує, що "ПриватБанк" протягом 10 років до націоналізації був жертвою складних схем, які були ініціюванні та реалізовані акціонерами. Також в рамках схем акціонери впливали на видачу великої кількості великих кредитів компаніям, які були пов'язані з керівництвом банку.
Нагадаю, НБУ виключає повернення ПриватБанку Коломойському за чинним законодавством.

Влад Пономар