"Привид Пригожина" - Ігор Гулик

"Привид Пригожина" - Ігор Гулик

Ті, хто сподівається, що коли (цілком теоретично) на зміну нинішньому господареві Кремля прийде інший персонаж, і все зміниться на краще, — у ліпшому випадку безнадійні романтики.

Росія наразі не здатна запропонувати нікого іншого, лише викінчених покидьків та шахраїв. Кажу "Росія", маючи на увазі те, що на північний захід від наших кордонів питання влади завжди вирішувалися лише владою або ж довколавладними зграями, що очікували моменту слабкості чинних верховодів. Усі сподівання на демократичну опозицію, чи, як ми зараз говоримо, "хороших рускіх", були або кинуті у воронки Болотної площі, або згноєні у психушках, або ж, у гіршому разі, розстріляні ефесбешними вбивцями у під'їздах власних помешкань чи на Большом Москворєцком мості. Надії на навальних, каспарових також доволі примарні, позаяк, наголошую, ФСБ не для того десятиліттями змагалася на владу над країною, аби відтак віддати народові вибір цієї влади. Та й самі ці постаті навряд чи погодяться на докорінну ломку імперії, роздаючи "бутерброди" наліво-направо.

Росія наразі не здатна запропонувати нікого іншого, лише викінчених покидьків та шахраїв. Кажу "Росія", маючи на увазі те, що на північний захід від наших кордонів питання влади завжди вирішувалися лише владою або ж довколавладними зграями, що очікували моменту слабкості чинних верховодів

Днями Інститут вивчення війни оприлюднив прогноз, згідно з яким олігарх Євген Пригожин може перетягнути роль "сильної людини" на себе, підриваючи авторитет глави Кремля Володимира Путіна. Він наразі прямо не критикує "вождя", але жорстко відгукується про стратегії ведення української кампанії міністерством оборони РФ на чолі з Сергієм Шойгу.

Завжди залаштунковий "кухар Путіна" тихою сапою зумів сформувати власну приватну армію – ПВК "Вагнер". Тепер він займається вербуванням зеків у численних російських колоніях, відбираючи з ув'язнених геть здичавілих і суспільно небезпечних. Готових на все, заради пригод, — без будь-яких сумнівів і сумління.

Чомусь мені видається, що за натурою Пригожин схожий на своїх "апостолів". Бодай певними штрихами життєпису. У 1979-му засуджений до умовного терміну за статтею "крадіжка", 1981-го — до 12 років позбавлення волі за статтями КК "розбій", "шахрайство", "залучення неповнолітніх у заняття проституцією. У колонії відбув 9 років. При тому опісля Завершив навчання у Санкт-Петербурзькій державній хіміко- фармацевтичній академії за фахом "провізор-фармацевт". Що ж, для того, аби ексзек отримав диплом визнаного вишу, за ним мали стояти потужні патрони…

"Кухарем Путіна" його прозвали через те, що його ресторанний бізнес завжди вигравав тендери на забезпечення харчуванням державних установ РФ, причому найвищого рівня.

Але головне – навіть не страви, якими годує Пригожин російську еліту. І, можливо, навіть не ПВК "Вагнер", що, за даними РБК, станом на 2016 рік, налічувала 2,5 тис. головорізів (угруповання зазнало значних у Сирії та в Україні). Найвпливовішим інструментом олігарха є Агентство Інтернет Досліджень – велетенська армія ботів, яка зуміла суттєво вплинути на перебіг виборів у США. Через це Пригожин потрапив до "почесного списку" розшукуваних ФБР злочинців з винагородою у $250 тис. за інформацію, що сприятиме його арешту.

Утім до західних санкцій і перспективи американської тюрми Пригожин ставиться легковажно. "Санкції – це жахливо, це як мандавошки, про яких ти не знаєш. Отакі мандавошки-шпигуни. Через справедливі американські санкції продавці, упізнаючи мене у крамницях, відмовилися продавати мені хліб. А нині мене кинули двоє останніх: водій та двірник", - знущається він.

Найвпливовішим інструментом олігарха є Агентство Інтернет Досліджень – велетенська армія ботів, яка зуміла суттєво вплинути на перебіг виборів у США

Та саме кіберармія АІД може зіграти особливу роль у боротьбі олігарха за владу. Бо, як не крути, в умовах фактичної інформаційної блокади Росії, спричиненої тотальними заборонами Роскомнадзором усяких "вредних" західних медій та доморощених "іноземних агентів", десятки тисяч пригожинських ботів працюють безкарно і вільно. Продукуючи таким чином медійне "меню" для пересічного російського обивателя, і відповідно формуючи його думку про потребу "сильного правителя".

Пригожин підступний, як його "санкції-мандавошки". Він не промовив про Путіна жодного кривого слова, однак очевидно буде першим, хто його кине. Ви скажете, є ще Патрушев, зрештою, Кадиров. Воно так, але перший як голова радбезу, вже розчарував "царя" провалами у прогнозах війни проти України. Другий же наразі має Чечню і можливості надалі "помпувати" з "Центру" мільярди доларів за лояльність. Без Кадирова Чечня, як і весь Північний Кавказ, знову перетворяться на пекельне підчерев'я Росії, і четвертої чеченської війни імперія не переживе.

Тому Пригожин. Якщо, звісно, його завбачливо не ліквідують, прибравши з рук символічну "табакерку" з рук котрогось із найманців з ПВК Вагнер.