"Прийшов час і нам визначитись" - Віталій Портников

"Прийшов час і нам визначитись" - Віталій Портников

Після телефонної розмови президента Сербії Александара Вучича із президентом Росії Володимиром Путіним стає зрозумілим, де можуть невдовзі з`явитися російські війська. У Косово, точніше - у північній частині цієї частково визнаної держави. Москва і Бєлград спробують відокремити від Косово населені здебільшого сербами території й провести етнічні чищення албанців - так, як це було зроблено Росією і Південною Осетією під час російсько-грузинської війни.
Як завжди, в Кремлі не прорахують наслідків, що призведе до нового загострення стосунків між Росією і Заходом. І тут питання: на чиєму боці буде Україна, яка не визнає незалежність Косово? США і більшості країн Європи або Росії і Сербії?
Може, досі обманювати самих себе? Ми свого часу не визнали незалежність Косово, бо побоювалися за Крим. І Криму не зберегли, і Сербія залишається у російській орбіті, і можливість мати союзників у Албанії і Косово втратили. Косово - не Крим чи Донбас. Ця країна стала незалежною внаслідок етнічного чищення, справжнього геноциду, влаштованого проти албанців режимом Мілошевича і підтриманого більшістю сербського суспільства. А «незалежність» і анексія Криму - результат агресії. І Росія Путіна поводиться по відношенню до кримських татарів так, як Сербія Мілошевича - до албанців.
Сербська громадська думка української позиції не оцінила. Для сербів Косово - сербське, а Крим - російський. І ніяких проблем з міжнародним правом. Сербські «патріоти» воювали з албанцями в Косово і з українцями на Донбасі. Це - реальність, яку не можна вічно ігнорувати. Навіть сусіди Сербії і Косово мають дипломатичні стосунки з обома цими країнами. Прийшов час і нам визначитись.

Виталий Портников