Призов-2017: Кого заберуть служити в армію

Призов-2017: Кого заберуть служити в армію

Кого, куди і на скільки. Все, що відомо про призов-2017 до української армії

30 травня міністр оборони Степан Полторак підписав указ про призов офіцерів запасу на службу в Збройні сили України.

Військову службу впроваджено з метою допідготовки та перепідготовки офіцерів запасу. Перед службою вони обов’язково пройдуть тримісячну підготовку в навчальних центрах ЗСУ.

Військові призначатимуться на офіцерські посади до частин, які не беруть участь в АТО. Вони не будуть задіяні у військових діях без їхньої згоди та укладання контракту.

Кого можуть призвати на військову службу:

- чоловіків і жінок віком до 43 років, які пройшли повний курс військової підготовки за програмою підготовки офіцерів запасу;

- осіб з вищою освітою не нижче бакалавра;

- осіб, яким присвоєне первинне офіцерське звання.

На який строк можуть бути призвані офіцери запасу

Строк військової служби за призовом для осіб офіцерського складу становить 18 місяців.

Початком військової служби буде день направлення військовослужбовців до військової частини із комісаріату. Закінченням строку служби - день виключення військовослужбовців зі списків особового складу військової частини.

Які існують підстави для відстрочки від призову

Відстрочка надається виключно за рішенням атестаційної комісії обласного військового комісаріату на наступних підставах:

- за сімейними обставинами;

- за станом здоров’я;

- для здобуття освіти;

- для продовження професійної діяльності.

Заступник начальника Генштабу генерал Артур Артеменко заявив, що за останні 7 років кількість офіцерів такої категорії складає 91 957 осіб.

Загалом, з початку 2017 року понад 14 тисяч людей підписали контракт із ЗСУ. З них більше тисячі – офіцери. 1,3 тисячі – строковики, які вирішили продовжити службу на контракті.

Повістки, штрафи

Після отримання повістки про призов на військову службу офіцери запасу зобов’язані прибути у визначений пункт збору і в термін, зазначений в повістці. Якщо офіцер запасу без поважних причин не прийшов за викликом він несе відповідальність відповідно до статті 210-1 Адміністративного кодексу.

Якщо людині вручили повістку і вона розписалася за неї, але не з'явилася у пункт збору, то їй загрожує штраф: від 170 до 510 грн для громадян та від 510 до 1700 грн для посадовців.

За повторне ухилення від призову загрожує штраф у 510-1700 грн (для посадовців 1700-5100 грн).

Наявність поважних причин для неявки до пункту збору має бути документально підтверджена. Призов на військову службу офіцерів запасу здійснюється після обов’язкового проходження медогляду.

За результатами медичного огляду призову на військову службу підлягають особи, які придатні до військової служби за станом здоров’я.