"Про це варто весь час пам’ятати" - Олена Монова

"Про це варто весь час пам’ятати" - Олена Монова

Сьогодні топ-темою дня, безперечно, стала трагічна загибель молодого беларуса Віталія Шишова, якого знайшли повішеним в одному з київських парків неподалік від того місця, де хлопець проживав. Віталій був головою Беларуського дому в Україні. Інфопростір негайно вибухнув версіями, тему осідлали ЗМІ, з неї почали знімати політичні пінки, кожен в своїх інтересах.

Все як завжди.

Наразі поліцією розпочато кримінальне провадження за статтею 115 КК України (умисне вбивство). Бо 26-річний здоровий психічно хлопець, який вирушає на пробіжку, а потім пропадає, і його знаходять повішеним, дуже мало тягне на суіцидника. Тим більше, як виявилось, за Шишовим велось стеження, і він про це неодноразово говорив друзям, та у відповідні органи із офіційною заявою про це не звертався (принаймні так стверджує прес-служба поліції).

Сьогодні вже відбувся брифінг Нацполіції з приводу смерті активіста, на брифінгу було оприлюднено, що на тілі Віталія було знайдено синці, подряпини і садна, а також підтверджена інформація про постійне стеження за Шишовим з моменту його приїзду в Україну. Втім, як було зазначено на брифінгу, повної картини події наразі немає, її ще потрібно встановлювати, допитувати свідків, друзів загиблого, проводити експертизи. На брифінгу звернулися до всіх, хто близько знав Віталія Шишова, з проханням надати детальну інформацію про останні тижні його життя.

З’явилося багато цікавої інформації про сам Беларуський дім, який є некомерційною громадською організацією, що надає допомогу громадянам Беларусі, які знайшли прихисток в Україні, та з пов’язаними з цією організацією особами. Але я навмисно не буду цього коментувати і акцентувати увагу, щоб не впадати в конспірологію і не множити сутності, бо і так їх вистачає, кожний другий тут мамкін конспіролог та околовсячєскій експерт.

Скажу лише одне, що найбільш очікуваною версією, на мій погляд, наразі є політичне вбивство, замасковане під самогубство. І замасковане, до речі, не надто ретельно, на от’єбісь. І стирчать звідти гебняві вуха. Як, напевно, майже з кожного гучного політичного вбивства в світі на сьогоднішній день, а тим більше, на території постсовка. А тим більше, вбивства громадянина країни, очільник якої давно злетів з котушок, їбанувся, узурпував владу, повністю ліг під Кремль і втопив свою країну в терорі та крові.

Ми межуємо з країнами, які несуть небезпеку. Просто про це варто весь час пам’ятати.