Про держзраду Медведчука

Про держзраду Медведчука

Як відомо, Печерський райсуд Києва зобов’язав Офіс генпрокурора внести до єдиного реєстру досудових розслідувань відомості щодо державної зради В.Медведчука та інших нардепів з фракції ОПЗЖ за те, що ті кілька разів зустрічалися з депутатами та президентом Росії.
В ухвалі суду зазначено, що слідча суддя в ухвалі зазначила, що є відомості, які «дійсно свідчать про ознаки злочину».

1) З точки зору формального права ситуація виглядає не однозначно. Вона є межовою, тому, з великою ймовірністю, контекст визначить все.

2) Жодні депутати, жодні політичні сили не мають повноважень на те, що обговорювати майбутнє міждержавних відносин України з керівниками будь-якої іншої держави. Тим більше, це стосується переговорів (навіть неформального обміну думками) з керівництвом Росії, проти якої на підставі норм міжнародного права запроваджені санкції за анексію Криму та підтримку сепаратистів на сході України.
Так, відновлення економічних зв’язків України з Росією було б добрим, але це не виправдовує жодних зустрічей українських нардепів з керівниками РФ на поточному етапі.

3) Всі ті зустрічі не здатні змінити реальну ситуацію з відносинами між Україною та Росією, бо ОПЗЖ немає потенціалу, щоб у найближчі роки стати правлячою політичною силою в Україні. Саме тому такі зустрічі використовуються як елемент обдурювання їхніх виборців.

‼️ПРО НАСЛІДКИ.
Якщо В.Медведчук та інші будуть визнані винними у держзраді, то далі можуть заявитися судове рішення про заборону ОПЗЖ, про люстрацію, а також відбутися зміна власників підконтрольних їм телеканалів та інших ЗМІ.

Також це матиме політичні наслідки: переформатування цілого антимайданівського позиційного політичного сегменту, в процесі якого на перший план вийдуть інші лідери та партії.
Через зникнення одного балансу та появу нового зміниться внутрішньополітична диспозиція в Україні загалом.

Володимир Воля