Про довіру і все таке..

Про довіру і все таке..

Отримати допомогу від держави — пенсію, субсидію, виплати на дітей, «чорнобильські» або інші пільги — стане складніше. Вже незабаром в Україні з’явиться «поліція з питань пільг», яка перевірятиме всіх претендентів на бюджетні гроші. Причому, ще не почавши працювати, вона отримує все нові й нові повноваження.

Ще в листопаді минулого року Міністерство фінансів подало на розгляд Уряду проект закону «Про верифікацію і моніторинг державних виплат», який же не одноразово встигли правити та переробити. У ньому передбачено створення нової структури, яка збиратиме «досьє» на претендентів і вирішуватиме, чи мають вони право на бюджетні кошти.

У проекті прописана нова схема перевірки всіх претендентів на допомогу від держави. Вона в останньому варіанті документа майже не змінилася й включає три етапи: превентивну, поточну і ретроспективну верифікацію.

Займатися тотальними перевірками буде нова структура — свого роду «поліція з питань пільг», створена при місцевих органах влади. Цікаво, що в первинному варіанті Мінфін залишав право останнього слова за собою, але потім віддав всі повноваження на місця.

Але в уповноваженого у справах ЄСПЛ при Мін’юсті все одно виникло чимало запитань до проекту. У своєму звіті він, зокрема, вказав: документ передбачає збір персональних даних, що порушує ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод — право на повагу до приватного і сімейного життя, житла і кореспонденції. «При цьому не має значення, як надалі використовуватимуться такі дані й чи зумовить таке збирання інформації якісь незручності для самої людини», — мовиться у звіті. Висновок уповноваженого однозначний: проект не відповідає конвенції і практиці ЄСПЛ.

У підсумковій версії проекту також прописано, що за запитом перевіряльників повинна надаватися інформація про відкриті на ім’я реципієнта рахунки, операції й залишок коштів на них. Тобто, подаючи документи, скажімо, для отримання субсидії, слід бути готовим до того, що вам у буквальному розумінні слова залізуть у кишеню.

А будь-який переказ на банківську картку, наприклад від родичів з-за кордону, або гроші від продажу майна відразу приплюсують до вашого загального доходу, від якого, власне, залежить розмір субсидії. Міністерство соціальної політики домагається права контролювати доходи українців вже давно. У недавньому інтерв’ю «Країні» очільник цього відомства Андрій Рева заявив, що отримання грошей сім’єю заробітчанина повинне враховуватися в структурі доходів і впливати на розмір субсидії, адже зараз виходить, що на утримання таких домогосподарств «скидаються» всі платники податків України.

Є новини і для пенсіонерів. Зараз Пенсійний фонд зобов’язаний призначити або перерахувати пенсії протягом 10 днів. У новому проекті вказано, що терміни проведення додаткової перевірки можуть бути збільшені до 30 днів, причому на цей час виплати блокуються. Якщо ж у перевіряльників виникнуть сумніви в достовірності даних, пенсію перерахують, не беручи їх до уваги. Тобто якщо людина претендує на підвищену пенсію, але не зможе переконати контролерів, то доплати не отримає.

Так само українців можуть позбавляти допомоги по безробіттю, якщо раптом виявиться, що людина зареєстрована на біржі, але на її банківській картці з’являються гроші або ж вона підробляє без оформлення.

Адвокат Права