"Про «фашиста» Франко і мудрих демократичних іспанських соціалістів" - Павло Бондаренко

"Про «фашиста» Франко і мудрих демократичних іспанських соціалістів" - Павло Бондаренко

Одразу після перемоги над «республіканцями», каудильйо Франко наказав побудувати меморіальний комплекс «Долина Полеглих», у який поховали 21700 загиблих у Громадянській війні «фалангістів» та 12 тис. «республіканців».

Існує знаменитий вислів Франко про те, що усі вони були патріотами Іспанії, просто кожен бачив її майбутнє по-своєму.

На будівництві меморіалу дійсно працювали в т. ч. й полонені республіканські вояки, але добровільно і їм за це платили. За заповітом Франко, його теж було поховано в цьому меморіалі поруч зі своїми та ворожими солдатами. Так само, як й іншого диктатора - Примо де Ріверу.

24 жовтня 2019 року за рішенням соціалістичного уряду Іспанії, який десятиліттями за це боровся (наче інших проблем не було), його прах було з «Долини Героїв» вилучено й перепоховано. На перепоховання нікого, крім найближчих родичів Франко не пустили.

2006 року Парламентська асамблея Ради Європи за наполяганням іспанського соціалістичного уряду, засудила численні грубі порушення прав людини фалангістами у 1939-1975 роках.

І все було б нічого, бо Франсіско Франко, звісно, був не надто гарною людиною, якби...
Якби іспанські соціалісти та ПАРЄ заразом засудили «численні грубі порушення прав людини» також і «республіканцями». Проте цього не сталося. А під час т. з. «Червоного терору» в Іспанії ними було закатовано і убито більш ніж 100 тис. осіб.

Лише католицьких священиків милі й гуманні республіканці вбили 6832, плюс 2365 представників інших конфесій. Спалено більш ніж 2000 церков і монастирів. Католицьких монахинь перед убивством ґвалтували.

При цьому товариші іспанські соціалісти та їхні колеги з ПАРЄ забули, що масову різанину товариші республіканці почали задовго до початку Громадянської війни. Так, у 1934 горі в Астурії було вбито 37 священиків і семінаристів і зруйновано 58 церков.

Забули про червоні «ескадрони смерті», укомплектовані горлорізами з НКВС, які діяли після початку війни. Ними керували радянські криваві кати Антонов-Овсеєнко, Павло Судоплатов та інші «товариші».
Забули, що сама війна почалася через масовий терор «республіканців» на чолі з «іспанським Леніним» Ларго Кабальєро.

Забули, що першими різанину в Іспанії влаштували «ліваки», які сповзалися туди з усього світу. Забули, що через Комінтерн СРСР зібрав багатотисячні «інтернаціональні бригади» та більш ніж 1 мільярд франків «матеріальної допомоги». Забули про тисячі радянських «ихтамнетов» під фальшивими іспанськими іменами.

Но винен сам лише Франсіско Франко. Який віддавав належну шану і своїм, і чужим солдатам.
А «республіканці» - герої. Бо соціалісти. А соціалістів соціалісти не здають.

Ще раз: не про те, що Франко невинен йдеться. Винен. Я за справедливу оцінку дій обох сторін. Франко, як на мене, у цій історії виглядає більш людяним ніж товариш Ларго.

До речі, в Іспанії й зараз «ліваки» дуже активні. Ті, котрих «дедиваевали» під командуванням Судоплатова. Багато з них тепер лізуть на Донбас, воювати на боці «сепарів». Уболівальники «Райо Валікано», відомі своїми прокомуняцькими поглядами, буквально переслідують українського футболіста Романа Зозулю за його патріотичну позицію. У них дуже популярні Ленін, Сталін, Путін і Ларго Кабальєро; вони теж на Донбас їздять.

Післянаписаного.
Народ, який не знає свого минулого, приречений ходити по колу, причому ще й по граблях.

Павло Бондаренко