"ПРО ФОРБС – БЕЗ ІСТЕРИК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРО ФОРБС – БЕЗ ІСТЕРИК" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

На профілях шанувальників ЗЕ вчора панував махровий більшовизм і ненависть до багатіїв. Ще б пак – «Форбс» (при чому не «Форбс-Україна», а реальний – американський) опублікував рейтинг найбільш багатих людей України, і там Петро Порошенко виявився аж на другому місці – після Рината Ахметова. Порошенко виявився багатший і за Пінчука, і за Жеваго, і за Боголюбова, і навіть (страшно подумати) – за Коломойського. Здавалося б – все. От воно – підтвердження того, що «Порошенко обікрав Україну». Чого ще треба порохоботам?

Порохоботам треба того самого, чого й завжди – ясності. Треба відповідей на питання, які порохоботи ставлять уже рік – де кримінальні справи і вироки судів? Рейтинг «Форбс» насправді – це вирок всім зеленим силовикам. Бо, вдумайтеся. Петра Порошенка весь останній рік безперервно пресували. Проти нього порушували нові кримінальні справи. Петро Порошенко зазнавав шалених збитків на адвокатів. Крім того, Петро Порошенко вніс заставу за генерала Марченка і витратив шалені гроші на захисні костюми, медичне обладнання, тест-системи, тощо. Якщо за таких умов Порошенко збагатів, а НАБУ, САП, ДБР і Генпрокуратура спільно народили одне велике НІ ФІГА (вже мусять лізти в справу купівлі картин у 2005 р.) – це говорить лише про те що ніяких злочинів за Порошенком НЕМА. Ну от нема – і край.

Але звідки ж друге місце у «Форбс» – запитають нас шанувальники ЗЕ? А звідти, відповімо ми. Світ не такий складний як здається – він набагато складніший.

У 2014-2019 рр. Петро Порошенко в рейтингу «Форбс» не фігурував і пояснення цьому очевидне – до минулого року Петро Порошенко своїм бізнесом НЕ керував. Весь бізнес Порошенка перебував у сліпому трасті – про це говорено 100500 разів. На відміну від Зеленського, який свій бізнес просто передав партнерам (тобто може на нього впливати), бізнес Порошенка перебував в управлінні у фонду Ротшильдів. Порошенко лише отримував дивіденди як акціонер. До речі – гарні дивіденди отримував, про це багато писали. Про що це говорить? Про те що фонд Ротшильдів дуже ефективно керував бізнесом Петра Порошенка і бізнес давав стабільні прибутки. У хорошого хазяїна і наймити ситі.

Але й це не межа. Розумієте, якщо нам кажуть, що статки Рината Ахметова $3 мільярди – це не значить, що 3 ярди лежать у нього «в діжках монетою золотою гданською та сріблом ламаним» як у князів Острозьких. Ви в курсі, що в Києві регулярно в чергах за копійчаними пенсіями стоять мільйонери? Мова – про пенсіонерів, що живуть в квартирах у центрі Києва, вартість яких справді більше мільйона грн. Мільйонери – але живуть на копійки. Це – реальність.

«Форбс» обраховує статки багатіїв за тою самою схемою. $1,4 мільярди Порошенка – це ВАРТІСТЬ його бізнес-активів на вільному ринку, при чому – офіційно зареєстрованих і задекларованих (а не схованих в офшорах). Ідеться про бізнеси, якими Порошенко володів у 2013 р., за винятком заводу «Кузня на Рибальському» - він був проданий. Ні про які нові активи Порошенка не писав навіть Портнов. Про що це говорить? Та лише про те, що на Заході ніхто не вважає активи Порошенка токсичними. На Заході підприємства Порошенка оцінюють у ці самі $1,4 млрд – їх розглядають як перспективні, цілком прибуткові і такі, яким не загрожують проблеми через корупційні чи кримінальні скандали. А щодо політичних переслідувань Порошенка – Зеленського уже попередили політики такого рангу, до яких шоумена Зеленського ще два роки тому й на поріг не пустили б.

Звісно все це надто складно для голодранців – хейтерів Порошенка і його прибічників. Тому раджу вам казати їм просто: «В Пороха гроші є – вам кранти».

А ми? А ми мусимо пам’ятати. Децентралізація. Нова армія. ПроЗЗоРо. Е-декларування. Ренесанс українського кіно. Прибуткові Нафтогаз і Укрзалізниця. Асоціація Україна-ЄС. Газпром винний Нафтогазу, а не навпаки. Квоти на українську мову на ТБ і радіо. Переїзд зі 144 на 120 місце в рейтингу сприйняття корупції. Інвестори. Нові підприємства. Це все – було.

Підтримуємо ми Порошенка за це, а не за рейтинг «Форбс».

Дмитро "Калинчук" Вовнянко