"Про газ доступно" - Тетяна Чорновол

"Про газ доступно" - Тетяна Чорновол

Розказую, чому в платіжках для населення тарифи на постачання та розподіл газу збільшуються на 200%...
1. В часи Януковича Фірташ приватизував майже всі газопостачальні компанії за смішною ціною – приблизно 400 млн. грн. Наприклад, «Вінницягаз» був куплений за рекордний мінус – 3 млн. грн. (це ціна квартири, і куди скромнішої, ніж у Лещенка в центрі Києва).
2. Уряд Азарова безкоштовно (в господарське відання) передав в користування Фірташу майже всі труби газорозподільної системи ГРС, протяжністю майже… 200 тисяч км і балансовою вартістю 5 млрд. грн.
3. Після безоплатної передачі ГРС Фірташу, його підприємство «Газтек» мусило заплатити податок на прибуток з такого подарунку, однак Партія Регіонів у Верховній Раді прийняла закон про скасування оподаткування в цій операції.
4. Лише за один рік завдяки «облгазам» – цим посередникам між газом від «Нафтогазу» та грошима від споживачів, а також схемам, що паразитували на різниці в ціні між газом для населення та промисловості, Фірташ заробив мільярди (коли газ купувався у «Нафтогазу» за низькою ціною для населення, а продавався промисловості за високою ціною, або передавався власним азотним заводам). В 2013 році за ці гроші Фірташ купив Інтер.
5. За час господарського відання «Газтеку» Фірташа державними трубами, їх протяжність кардинально зменшилася через схему з амортизацією. В тій же «Вінницягаз» за період з 2015-2018 рік (в мене є данні за ці роки, бо вивчала ситуацію) протяжність державних труб зменшилася на 37 %. Звісно, труби не розчинилися – їх статус переведений в «приватний».
6. Уряд Яценюка прийняв постанову №95, яка зобов’язала Фірташа платити річну оренду плату (15%) за користування державними трубами, а це 500-600 млн. грн в рік. Згодом Верховна Рада підтвердила це Законом. Я особисто вносила в державний бюджет 2018 правку про отримання доходів з оренди газопроводів… Однак, Фірташ не платив і плював на кримінальні справи.
7. «Гази» Фірташа за кілька останніх років заборгували 30 млрд. грн. «Нафтогазу» за відібраний газ. «Нафтогаз» називає це несанкціонованим відбором, «гази» - небалансом. В «Кіровоградгазі», де держава володіє значною часткою і де менеджмент Фірташа примусили посунутися, була виявлена схема "небалансу" - ціла низка фіктивних споживачів газу. До речі, я була ініціатором законопроекту про Єдину базу споживачів газу, щоб усунути ці моменти, однак лобі Фірташа постаралося – в 2018 році для прийняття не вистачило… одного голосу.
А тепер, як підсумок: після всього цього підвищення тарифу на розподіл ще один пункт грабунку. Всі вершки, що міг Фірташ зняти з держави - зняті, він переключився на суспільство.
Чому Зеленський цьому потурає? Не лише тому, що він системно лояльний до всіх без винятку олігархів. І не тому, що він дурак, і думає, що Фірташ ці кошти передасть державі (переконана, не буде Фірташ за рахунок підвищення тарифів на розподіл покривати «небаланси», і сумніваюся, що навіть орендну плату за ГРС в бюджет заплатить). Як показує практика, Фірташ легко бере гроші та активи, важко віддає. Що йому в руки попало, те пропало…
Переконана, гроші зібрані з населення підуть на… промивання мізків цього ж населення на телеканалах Бойка-Медведчука.
Чому це потрібно Зеленському? Елементарно: Зеленський свідомо сприяє нарощенню рейтингів ОПЗЖ. Адже на фоні Медведчука він завжди буде виглядати для більшості в країні привабливо, який би бедлам та зраду не учинив. Це єдиний працюючий сценарій для нього на майбутніх виборах: рятувати країну від Медведчука.
P.S. В усій цій історії є лише один світлий момент -"Нафтогаз" домігся того, що споживачі можуть купувати газ у нього напряму. Я купую і всім раджу.