"ПРО ГАЗ ЗА 2000" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРО ГАЗ ЗА 2000" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

«Ласкаво прошу у новий світ, у якому вже скоро європейці будуть платити 2000 євро за тисячу кубів газу» - відреагував Дмітрій Медведєв на зупинку сертифікації «Північного потоку – 2» урядом Німеччини. Знаєте, коли я це прочитав, я таки повірив у слова російського генерала Івашова, що оточення Путіна могло затіяти всю цю вакханалію, зігравши на імперіалізмі Путіна, з єдиною метою – зруйнувати Росію аби ніхто й ніколи не дізнався хто й наскільки Росію пограбував. Просто оцініть.

Газогін «Ямал-Європа» стоїть уже другий місяць. Дійшло до того, що його гілки запускають на реверс, для закачки газу з Німеччини до Польщі, а не навпаки. Додаткових обсягів газу до Європи Газпром не продає, а Європа їх не купує. Ба-більше, пропозиції Росії «за ринковими цінами» зразу ж перебивають ціною США з їхнім скрапленим газом. Норвегія і США кожні окремо вже обігнали Росію на ринку газу Європи. І вже була інформація, що Штати вибудовують систему забезпечення Європи газом з Катару.

 Кінець зими виявився теплим, тобто повністю свої запаси газу Європа не спалила. Натомість. Президент Байден вже пообіцяв убезпечити енергоносії від впливу Росії. Що це означає? Це означає що наукове товариство США вчора валялося п’яне в зюзю – від радості. Це означає, що зараз уряди США та Європи кинуть нереальне бабло в проекти альтернативних джерел енергії та в розробку нових родовищ газу та нафти. В т ч – сланцевих.

 Пам’ятаєте як Захід розробляв вакцину від КОВІД? Тут справа піде швидше – напрацьовки уже є.

 Перша ластівка вже прилетіла. Держдеп США заявив, що він знаходиться на фінальній стадії переговорів по іранській ядерній програмі, одним з наслідком якої буде збільшення видобутку нафти Іраном, а відтак падіння цін на нафту. Дефіцит газу в Європі призвів до збільшення попиту на нафту. От цей попит Європі і задовольнять.

 Часу у Заходу – до наступної осені, а науковий потенціал у заходу такий, що Москві й не снилося. Просте питання, ви 15 років тому електромобілі на вулицях уявити собі могли? А набір сервісів на всі випадки життя у телефончику? Нині це реальність.

 Тож цілком можливо, що замість газу по $2000 восени буде так. Москва благатиме купити в неї газ бодай по $100. А Європа відповідатиме: «Та не треба, ми маємо». Що робитиме тоді Москва? Продаватиме газ Китаю? Лише уявіть собі наскільки зіб’ють їм ціну китайці, знаючи що дівати газ Росії нема куди? Нагадую, СССР знищили не танки НАТО, його знищило падіння цін на енергоресурси.

 Доводилося уже читати думку, що Байден, наколовшись з Афганістаном (свиню з яким йому підклав Трамп), вирішив відігратися зовнішньополітично на Москві і зробити з нею те, що його колишній патрон Рейган зробив з СРСР. Знаєте, помалу починаю бачити підтвердження цій версії. Особливо, коли цілий заступник голови Радбезу РФ Медведєв робить аж такі заяви.