"...про хорошу росіянку і Богуна" - Євген Якунов

"...про хорошу росіянку і Богуна" - Євген Якунов

Ми підозрювали, що той віртуальний красунчик і розбишака Іван Богун з фільму Єжи Гоффмана «Вогнем і мечем» не має нічого спільного з реальною історичною постаттю. Але про те, яким був Богун в реальному житті, українці майже нічого не знають.

А був він не «представником народних верств», як довго вчила радянська пропаганда, а — шляхтичем, ще й дуже багатим. Бо за тривалу військову кар“єру здобув чимало трофеїв.

А ще сучасники знали його як видатного полководця й досвідченого дипломата. Поляки вважали третьою за впливом людиною в Гетьманщині — після Хмельницького й Виговського.

Він ніколи не був наказним гетьманом, і скільки не прохали, щоразу відмовлявся від булави. Чим вигідно вирізнявся від багатьох персонажів української історії — в якій серед двох українців завжди знаходилося три гетьмани.

Утім будучи свого роду сірим кардиналом при багатьох керманичах Гетьманщини, фактично керував військовим і політичним життям. Особисто листувався з кримським ханом, молдавським господарем, шведським королем.

Мав і свій незбагненний для інших стиль, як у військовій справі так і дипломатичних оборудках — стиль замішаний на винятковій хитрості й навіть містифікаціях.

Полюбляв додавати собі ваги, наприклад, з“являючись на перемовини в супроводі ескорту яничар (це були перевдягнуті у яничар кримські татари).

Словом, постать - епічна. Дивно, що за багато років ніхто з українських істориків не спромігся написати повної справді професійної його біографії. А от відома російська історикиня Тетяна Таїрова-Яковлева ризикнула.

Уродженка Ленінграда, нащадок литовських шляхтичів, вона зацікавилася постаттю Богуна ще студенткою в 80-і роки. І 40 років свого життя збирала матеріал для книги про кумира.

Уявляєте, 40 років! З того часу назбирала кілька тисяч карток з виписками з різних джерел і архівів багатьох країн Європи.

Стародавні тексти їй допомагав розшифровувати видатний український історик Омелян Пріцак.

І от нарешті Тетяна Геннадіївна анонсувала завершення роботи над своєю новою монографією. Повернення нашій нації ще одного, майже забутого українського героя сьогодні дуже на часі.

...Це до того, що хороші росіяни все ж існують. Таїрова-Яковлева — одна з таких. Мало того, іноді завидки беруть: чому серед вітчизняних істориків ніхто (чи майже ніхто) не береться за таку серйозну довгострокову роботу..

Вперше я запам’ятав це прізвище ще в 2010 році, коли випадково натрапив на книгу Таїрової-Яковлевої (в серії ЖЗЛ, здається) про гетьмана Івана Мазепу.

Здивувало тоді, що росіянка насмілилася писати про героя, проклятого офіційною російською церквою.  

Вразило те, що написала її з любов“ю до свого героя. І проявилася ця любов не в глорифікації персонажа (як тепер кажуть), не в хвалебних епітетах, а в скрупульозному аналізі архівних документів, спіставленні всіх без винятку версій, гіпотез, легенд. Чим її книги, до речі, вигідно вирізняються з подбіних творів деяких вітчизняних творців національного міфу. Тоді я й зрозумів, як має працювати справжній історик, якщо він історик. а не пропагандист і казкар.

При тому книга про Мазепу написана настільки живо, що першою думкою по її прочитанню була: це ж готовий сюжет для історичного костюмованого серіалу -байопіка на кілька сезонів! Там тобі й романтичні сцени, й батальні, й справжній детектив... Чим не турецьке "Величне століття" про Сулеймана і Роксолану, тільки українське. Отак би пропагувати вітчизняну історію!

Усі останні роки я цікавився сам і прохав колег попитати в кінематографістів і кінодраматургів, чи не збираються вони взятися за такий кінопроєкт?

І от, історикиня повідомила, що сценарій фільму про Мазепу вже написано, і сподівається, що одразу після перемоги його візьмуть в роботу. Я вже уявляю. як це може бути круто!

Так само вона пообіцяла що й майбутня монографія про Івана Богуна матиме кіноадаптацію. І вітчизняні режисери вже повинні приготуватися.

Кого з українських акторів читач запропонує на роль Богуна? Не Домогарова ж...

І насамкінець. Щоб у записних патріотів уже не виникало жодних сумніві у тому, що Тетяна Геннадіївна таки хороша росіянка, додам таке. На початку 1990 років вона була палкою прихильницею української незалежності і навіть брала участь у роботі Народного Руху України. За, що її звільнили з Санкт- Петербурзького університету.

Вдруге заборонили викладацьку діяльність і звільнили з роботи після 27 лютого 2022 року, коли вона публічно засудила агресію росії проти України і закликала зробити те саме прогресивну російську інтелігенцію.

І нарешті: вишенька на торті. Свою презентацію в інтернеті про монографію “Іван Богун” російська професорка вела українською мовою. Та й як могло бути інакше, якщо з героїчними сторінками української історії пов’язане все її життя...

Хто цікавиться об’єктивною історією України 17-18 століть, читайте її книжки. Погляд справжнього ученого та ще й зі сторони завжди корисний.