"Про корупцію, Сергія Лєщєнка та сову на глобусі" - Денис Пятигорец

"Про корупцію, Сергія Лєщєнка та сову на глобусі" - Денис Пятигорец

В останньому своємо пості я написав про те, як працівник УЗШК В’ячеслав Горбатко підмухлював багатомільйонний конкурс по харчуванню в потягах Інтерсіті та віддав перемогу фірмі Грінед пана Юракова, якому кілька років тому Горбатко віддав тендер на харчування в ВІП-залах Борисполя, коли працював там головою тендерного комітету.

Після того, як до мене в коментарі прибігли прес-секретар УЗ та Сергій Лєщєнко та почали відмазувати конкурсну комісію, я вирішив «глибше копнуть», та з’ясував кілька ульотних фактів, які яскраво проілюструють тот капєц, що стався на конкурсі.

ШТОШ, котікі, поїхали…

Компанія Грінед, щоб взяти участь у конкурсі на харчування, мала довести, що вона відповідає всім кваліфікаційним вимогам. Одна з цих вимог – наданння послуг харчування або кейтерингу не менш 6 місяців поспіль. В своїй довідці Грінед вказав, що харчував 13 працівників іншої компанії, яка належить тому ж Юракову з 01.10.2019 р. по 31.03.2020 р.

І тут починаються приколи:

- З 01.10.2019 по 24.01.2020 в Грінеді окрім директора працювало лише 2 працівника (в січні додалося ще 4). Уявіть масштаб цієї компанії?

- З 01.03.2020 по 31.03.2020 всі працівники Гріндер окрім директора були у неоплачуємій відпустці. Хто харчував людей? Напевне директор.

- З 12.03.2020 року Кабінет міністрів запроваджує на всій території України карантин, отже ніхто в той період не міг працювати в сфері готування їжі та кейтерингу. Але Горбатко та конкурсна комісія цього просто не помітила, чи не схотіла помічати.

- Єдину податкову накладну за цей період Грінед зареєструвала 14.04.2020 року. Чому ця дата така важлива? А все дуже просто. Прийом документів на конкурс мав бути завершений 03.04.2020 року. Але «з невідомих причин його кілька разів переносили», аж до 04.05.2020, напевне, щоб Грінед встиг оформити всі документи. У всіх інших учасників конкурсу з документами все було нормально, бо вони роками надавали послуги з харчування.

- Але самий великий прикол в тому, що відповідно до звітів, Грінед з 01.10.2019 р. по 31.03.2020 р. не купив жодної одиниці продуктів харчування чи напоїв. Чим годували 13 людей? Напевне тим, що виріщували біля свого офісу в Києві на вул. Підлісній.

Отже, що ми маємо – Грінед взагалі не проходила по кваліфікаційних вимогах, але Горбатко їх все одно протулив на конкурс. Коли учасники конкурсу попросили показати документи всіх компаній, щоб всі могли пересвідчитись в їх достовірності та відповідності кваліфікаційним вимогам – Горбатко відмовився це робити.
Горбатко відтягував крайній строк подачі документів під Грінед, а потім Грінед «дивним чином» став замикаючим на конкурсі в один тур, тобто його слово було остаточним і він міг бачити пропозиції всіх інших учасників.
Тепер пасажирів Інтерсіті має харчувати компанія, яка харчувала до цього лише 13 людей (всі інші учасники конкурсу годували сотні тисяч клієнтів), лише з 2-ма працівниками, які вміють годувати без закупки продуктів харчування та під час карантину. А ця компанія на стільки багата, що відправила у відпустку за власних рахунок всіх шістьох своїх працівників, щоб не платити їм зарплату та не платити податки. Ця компанія десь має дістати 150 млн грн для придбання необхідного обладнання в потяги Інтерсіті та на базу в Депо Дарниця. Закупити продуктів ще на 10-12 млн. грн. та заплатити 4 млн грн. Укрзалізниці. Карочє, адьос, їжа.

А я нагадаю, в 2015 році конкурс на харчування виграла потужна та заможна «Козирна карта». І знаєте, що відбулося, після кількох тижнів роботи «Козирна карта» відмовилась від участі в цьому проекті, бо це виявилося дуже затратно та не вигідно. І конкурс довелося проводити знову. Як думаєте, що буде з фірмою «стіл та два стільця»? Те саме. Укрзалізниця втратить бабло на кілька місяців, пасажири кілька місяців будуть без їжі і все через пана Горбатко.

Уважний читач запитає: «Пазвольтє, а прічом тут Лєщєнко?».

Все дуже просто. Сергія Лещенка призначили в наглядову раду Державної компанії «Укрзалізниця» в надії, що він там буде протидіяти корупції і компанії збереже мільйони державних грошей. За це Сергію призначили аж 300 тис. грн. зарплати в місяць. І коли до Лещенка почали надходити скарги від журналістів та учасників ринку з прохання «НЕ ДОПУСТИТИ ЧОРТІВ ГОРБАТКО ТА ЙОГО КОЛЕГ ПО БОРИСПОЛЮ» до організації тендерів та конкурсів на УЗШК, Сергій відморозився та заявив, що йому це не цікаво. Це війна конкурентів і він туди лізти не хоче. Причому заявив офіційно, в своєму коментарі на Фейсбук. Результат ми всі бачимо – Горбатко і Ко такі наробили чорних дєл, і скомпрометували всю компанію. А чи можна було цього уникнути? Можна. Як? А просто Лещенко мав би виконати свою роботу, погуглити заслуги пана Горбатко та звернутися до Правління УЗ з вимогою відсторонити Горбатко від тендерів та конкурсів. І всьо… І була б гармонія…

Але ж ні, замість того Сірьожа відморозився, а коли стався скандал, він прибіг в коментарі на ФБ та почав «натягувати сову на глобус». «А давайтє почекаємо. Хай Грінед спочатку гроші заплатить»… Сірьожа, до чого тут гроші? Мова про корупцію, яку Ви навмисно проігнорували. Тому, якщо Ви такий принциповий, як з себе малюєте, поверніть державі всі гроші, що від неї отримали, а самі повертайтесь до… та до чого хочете – з Вас ніде особливо толку не було.

Денис Пятигорець