"Про легітимність президента після закінчення передбаченого Конституцією України терміну повноважень" - Карл Волох

"Про легітимність президента після закінчення передбаченого Конституцією України терміну повноважень" - Карл Волох

Ви ж памʼятаєте, як зреагував Зеленський на статтю Залужного в The Economist, де той констатував перехід до позиційної війни (замість розрекламованого контрнаступу)?

Він обурився, звинуватив «генералів, які займаються політикою» (ймовірно, саме тоді й прийняв рішення про звільнення ГК), а потім зібрав Ставку й провів там рішення про будівництво потужної лінії оборони. Чим і підтвердив абсолютну правоту Залужного.

Щойно історія повторилася. Достатньо було нам поставити питання про легітимність президента після закінчення передбаченого Конституцією України терміну повноважень (20 травня), як ОПівські пропагандони звинуватили мене в роботі на Московію. Потім навіть випустили заяву Комітету з розвідки при президенті, де докладно розписали «кремлівську операцію з дестабілізації України», де, буцім-то, теза про нелегітимність президента займає чільне місце.

А потім… доручили юристам готувати конституційне подання, щоб отримати від КС тлумачення, як має вирішуватися існуюча колізія.

І це вже є кроком вперед не залежно від суті самого майбутнього рішення. Хоча й може виявитися лише фіговим листочком. Бо в яку юридичну казуїстику їхні честі не бавилися б, а право змінювати владу раз на декілька років є базовим, центральним принципом демократичного устрою, а його (цього права) обмеження (ще й на невизначений термін) є найбільш небезпечним для демократії (тим паче, що у нас від неї й так не багато що залишилося).

Більше того, обʼєктивно рішення про відміну виборів до закінчення воєнного стану створює умови, коли Зеленський зацікавлений тягнути війну вічно (аби не втратити владу й не понести відповідальність за злочини). То як можна дозволити ситуацію, коли інтерес влади буде настільки протилежний інтересові суспільства?

П.С. Лівий Берег повідомляє, що подання готове, але вносити його Зеленський не квапиться - доки немає впевненості, що в КС назбирається достатньо суддів для «правильного» рішення.

П.П.С. Цікаво буде порахувати, через скільки хвилин і скільки спеціально прикріплених ботів тут зʼявляться в обговоренні