Про міфи мирного процесу на Донбасі: продовження

Про міфи мирного процесу на Донбасі: продовження

Актуальна ситуація навколо врегулювання на Донбасі живиться не лише міфами, а й реальною політикою. Щодня додаються нові елементи, які команда Зеленського або ігнорує, або применшує їхнє значення, або просто не помічає. Візьмемо на себе сміливість підказати.

По-перше, останні одкровення Путіна про Україну як «антипод Росії» та «про готовність Росії реагувати на загрози з України» потребують адекватної оцінки з боку Банкової. Росія залишатиметься перманентною загрозою для України. Без шансів на мир без капітуляції, згідно з філософією Москви. Йдеться не про окремі роки чи окремих президентів. Йдеться про світоглядний підхід Кремля.

По-друге, нинішня трагічна ситуація на Близькому Сході добре ілюструє, що означає на практиці перманентна загроза і який має бути рівень готовності відповідати на таку загрозу. Україні потрібен свій «залізний купол», що включає й ракетний щит, й антиснайперський захист, і реалізацію реальних реформ, й економічне зростання. І, головне, тверда підтримка й розуміння партнерів.

По-третє, очевидно, що поведінка Росії потребує якісно нової комунікації з друзями України. Збереження посиленої воєнної загрози на кордоні з Україною, що помножено на заходи зі створення російського анклаву в Україні (а не на фізичне приєднання) потребує нової спільної стратегії України та партнерів, а не заспокоєння Заходу тим, що обстрілів стало менше й загроза ескалації минула.

По-четверте, Росія здійснила атаку проти України, коли наша держава була не готовою до прямої збройної атаки. Росія адекватно оцінює якісне посилення збройних сил України, для послаблення яких російські диверсанти підривали навіть цілі склади в європейських країнах. Новий наступ може відбутися лише тоді, коли з боку України буде гарантовано мінімально низький спротив. Через це важливо не лише зміцнювати збройні сили, але й не допустити деградацію державного управління.

І наостанок: війна не припиняється разом із пострілами. Росія (принаймні в нинішній конфігурації) не припинить підривну діяльність проти державності України. У таких умовах Банковій варто зробити акцент на консолідації патріотичних і проукраїнських сил. Найбільший жах Кремля — це політично консолідована й економічно та соціально стійка Україна. Думайте.

Єлісєйські поля