"ПРО «МАЛЕНЬКУ КУЛЬТУРУ»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"ПРО «МАЛЕНЬКУ КУЛЬТУРУ»" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Радник Єрмака Олексій Арестович заявив, що не дасть побудувати українську етнічну державу, бо така країна матиме «маленьку культуру». Натомість, Україна, мовляв, має не відмежовуватися від російської культури і стати прихистком для «хороших росіян». Власне, заява Арестовича не здивувала, ця особа навіть українською мовою володіє так-сяк. Очевидно, української культури Арестович не знає, російська йому рідніша. Але фраза про «маленьку культуру» різонула вухо.

Розумієте, культура не існує без її носіїв. Без митців які створюють культурний продукт – книжки, фільми, п’єси тощо. Нині чимало носіїв української культури не мають часу творити. Вони воюють.

У теробороні служать письменник Сергій Пантюк та актор Дмитро Лінартович. Волонтерить співачка і акторка Алла Мартинюк. В боях у Ірпені загинув співак та телеведучий Паша Лі. Тощо й тощо.

Всі ці люди зараз не творять. Вони служать. Вони захищають Україну.

Та чого там? Я сам проходжу зараз службу у 72-й бригаді ЗСУ. Як на мене, всі наші таланти митців держава могла використати з набагато більшою користю. Замість цього держава мені прислала повістку до військкомату. А до того присилала до мене офіцерів СБУ. На поговорити. Я не жартую.

Наразі я не пишу чергову книжку. Я не поширюю вже видану книжку. Я не маю на це часу. Я воюю. Я виконую бойові завдання, на рівні з іншими захисниками України. Держава раніше не цікавилася моєю культурною діяльністю. Раніше вона намагалася примусити мене для продажу книжок завести касовий апарат. Тепер я просто не можу писати. Я в армії.

І от з’ясовується, що багато років я працював на зміцнення «маленької культури»... А аби українська культура перестала бути «маленькою» треба НЕ аби ми всі творили, а не з автоматів стріляли, ні. Треба притягти до України «хороших росіян». Аби вони нам зробили культуру. Не маленьку. Поки ми всі служимо...

Зрозуміла вам така логіка? Мені – більше ніж. Я дуже гарно пам’ятаю що при владі у нас – виробники денацифікованих серіальчиків для російського ринку. Я пригадую, як господін Шефір, коли Зеленський став президентом, просторікував про необхідність перегляду Закону про мови, аби не заважати їм знімати їхнє «мило» для Росії. Певно, тоді в оточенні ЗЕ теж називали українську культуру «маленькою».

Хотілося б почути про «маленьку культуру» коментар шефа Арестовича – Єрмака. Він теж вважає українську культуру «маленькою»? А Зеленський? Бо наразі вони вкотре переконали мене, наскільки правильно я робив що їх НЕ підтримував. Бо українська культура біля ЗЕкоманди й поруч не ночувала.

Бо взагалі нема «маленьких» і «не маленьких» культур. Є взагалі культура. Яка або є – або її нема.

І так. Ми, митці які роблять українську культуру, з фронту повернемося. Обов’язково! Ми повернемося набагато більш злі, агресивні і загартовані війною – у всій її потворній красі. Ми повернемося і продовжимо творити. Далеко не панегірики зеленій владі.

«Маленька культура» про себе ще нагадає не раз.