"Про Маска…" - Валерий Калниш

"Про Маска…" - Валерий Калниш

Сьогодні на його біографію відреагував віце-прем’єр Федоров. Він заявив виданню FT, що йому не було відомо про те, що Волтер Айзексон отримав і опублікував повідомлення в біографії Маска.

"Це не дуже красиво. Я ніколи демонстрував і не розповідав про наше листування публічно", — сказав Федоров. Це зовсім некрасиво. І для мене велике питання як Айзексон - глиба в питанні написання біографій, на це пішов. Зауважу, що віце-прем’єр в цьому листуванні виглядає дуже гідно.

У нас цей скандал якось пішов на спад. Але в нього є продовження. В українських медіа історія про те, що Маск наказав відрубити Старлінк біля узбережжя Криму аби українські морські дрони не атакували рашистські кораблі розповідалася з посиланням на CNN. Треба було почекати ще день і оновити історію.

Це зробив сам Волтер Айзексон опублікувавши той самий фрагмент в розділі «Думки» в газеті The Washington Post.  

 ...и це вже не секрет, то ось фрагмент цього листування. Переклад з англійської, тож можуть бути нюанси.

Федоров: Відключення цих територій (тимчасово окуповані на Півдні та Сході) абсолютно несправедливе. Я родом із села Василівка Запорізької області, там живуть мої батьки та друзі. Зараз це село окуповане російськими військами, панує повне беззаконня та безчинство — жителі з нетерпінням чекають звільнення. . . . Наприкінці вересня ми помітили, що Starlink не працює у звільнених селах, що унеможливлює відновлення критичної інфраструктури цих територій. Для нас це питання життя і смерті.

Маск: Коли Росія буде повністю мобілізована, вони знищать всю інфраструктуру по всій Україні та просунуться далеко за ці території. НАТО буде змушене втрутитися, щоб запобігти захопленню росією всієї України. І тоді ризик Третьої світової війни стане дуже високим.

Федоров: Мобілізація в росії може призвести до повалення путіна. Це не війна росіян і вони не хочуть йти в Україну.

Маск: Росія не зупиниться ні перед чим аби утримати Крим. Це створює катастрофічний ризик для світу. . . . Шукайте миру, поки ви маєте перевагу. . . . Давайте обговоримо це. [Тут Маск вказав свій новий приватний номер мобільного телефону.] Я підтримуватиму будь-який прагматичний шлях до миру, який служить вищому благу всього людства.

Федоров: Розумію. Ми дивимося очима українців, а ви з позиції людини, яка хоче врятувати людство. І не просто хоче, а робить для цього більше, ніж будь-хто інший.

В цьому тексті взагалі багато цікавого що вельми неоднозначно характеризує Маска.

Ось ще один фрагмент.

«…Хоча Маск охоче підтримав Україну, він вважав, що було необачно з її боку розпочати атаку на Крим, який Росія анексувала в 2014 році. Він щойно розмовляв з послом Росії в Сполучених Штатах. (Пізніше в розмові з декількома іншими людьми він, здавалося, натякнув, що розмовляв безпосередньо з президентом Володимиром Путіним, але мені він сказав, що спілкувався з послом. Мається на увазі рф в США - ЧЛ) Посол прямо сказав йому, що українська атака на Крим призведе до ядерної відповіді…

Весь вечір і всю ніч він особисто керував ситуацією. За його словами, дозвіл на використання Starlink для атаки може стати катастрофою для світу. Тому він таємно сказав своїм інженерам вимкнути покриття в радіусі 100 кілометрів від узбережжя Криму. В результаті, коли українські безпілотники підійшли до російського флоту в Севастополі, вони втратили зв'язок і без пошкоджень були викинуті на берег».