"Про мексиканські наркокартелі" - Антон Швец

"Про мексиканські наркокартелі" - Антон Швец

Мексиканські морські піхотинці затримали ймовірного лідера наркокартелю, що вбив американців. У березні 2023 мексиканська банда викрала чотирьох американців, а в живих залишилося тільки двоє з них.

Департамент громадської безпеки штату Тамауліпас каже, що підозрюваного піймали в сусідньому штаті Нуево-Леон в одному з торгових центрів. У мексиканських кругах бігуна називають “Ла Кена”.

Військово-морські сили Мексики заявили, що підозрюваний є "одним з ключових лідерів однієї з найпотужніших злочинних організацій у штаті Тамауліпас" і "однією з головних мішеней Управління з боротьби з наркотиками".

У 2022 прокуратура Тамауліпасу назвала наркобарона “Циклон 19” і запропонувала за його арешт 150 000 доларів США. “Циклони” – одне з найпотужніших угруповань картелю, що колись розколовся.

Щодо американців. Деякі пов’язують це викрадення з іншим угрупованням “Скорпіони”. Загалом ситуація наступна: у березні четверо американців в’їхали з Техасу до прикордонного міста Матаморос і не виїхали. Там у самому центрі їх обстріляли й погрузили в пікап. Під час цієї стрілянини від випадкової кулі також загинула мексиканка.

Пишуть, що після викрадення “Скорпіони” передали поліції п’ятьох своїх учасників, які нібито несуть за це відповідальність. Більше того, додали лист, де засудили таку самодіяльність і написали, що вбивці діяли за власним розсудом.