"Про Патріотів" - Олена Кудренко

"Про Патріотів" - Олена Кудренко

Патріотами Росії з натяжкою можуть бути дуже бідні люди, в яких зі скарбів є телевізор, і можливо, на цьому все. Можна бути патріотом, коли з ранку до вечора слухаєш своїх пропагандистів та цінуєш берізки, бездоріжжя, туалет надворі та рідну помийну яму. Є якась романтика в похилених парканах, ніколи не фарбованих, чи під'їзді з викрученими лампочками. Це коли нічого кращого ти в своєму житті не бачив і вважаєш, що поряд з цим Росії для величі достатньо армії (з цим вийшла печалька).

 Але й такі виходять заміж за китайців, бо ті гроші принесуть в родину, а не пробухають - тобто вже є "шкурный інтєрєс". Такі візьмуть гречку чи Ладу-каліну за загиблого "мачо", якого повернули в чорному пакеті (зате тверезого, нарешті).

Окремий приклад - як залишатися патріотом, коли вже побував в Україні та побачив, як там живуть. Повертаєшся з награбованим додому, та ночами згадуєш і асфальтовані (часто) українські вулиці, і холодильники, і мікрохвильовки, і унітази, і котячий корм (мабуть, чули радіоперхват - "это всьо європєйскоє вліяніє, коты далжны ходіть на тряпочку ілі на пєсок, а эті украінцы ім туалєт спеціальный пакупают!..) Згадуєш, як тебе брали в полон, чи бачив у бінокль, як класно виглядають ЗСУ, і в що одягнені, і у них автомат на ремні, а не на проволоці.

Ще важче бути патріотом Росії, коли ти орієнтуєшся в ринкових відносинах. Десь чув, десь бачив, скільки може заробити той же Аксьонов на продажі Криму росіянам. Або лаври Поклонської кілька років не давали спокою, бо теж хотілося з Донецьку до Москви. І щоб квартира нова, і повноваження, і можливо хтось розумніший та більш вагомий поряд, а не просто Пашка Губарєв.

На середньому рівні є багато "патріотів", які заробляють в Росії, а виводять гроші в Європу. Є такі, в яких вілли в Італії, але хлєбало (вибачте) воно відкриває в московській студії, розкорячившись в кріслі від власної величі.

Взагалі, фу... Гидко про них писати, і навіть думати, але ж це я так, формую базу під твердження, що там все продається і купується. Ти можеш плекати мрії про захват Європи, як Путін - але нижче тебе все розкрадено та розтаскано по власним коморам, починаючи від грошей на забезпечення армії, і закінчуючи якимось деталями та мікросхемами, без яких танки не заводяться та гвинтокрили не взлітають. І де ж той патріотизм, я вас питаю?

Цю даму, яка "с дєтства за рассію", підозрюють в розкраданні чи привласненні 60 млн рублів, тому наче арештували. Але ж база - вона така: в Росії якщо не заплатиш чи не даш вкрасти, ніхто її любити за просто так не буде.

Не любиться без грошей. Буває, як жінка, наче всі ознаки на місці, а чимось відштовхує. Мабуть, звідси й приказки, які дуже підходять російському патріотизму, про "я столько нє выпью".

Але якщо за це заплатять, то можна і пограти роль "патріота"...