«Про політиків з яйцями та популістів» - Олег Пономар

«Про політиків з яйцями та популістів» - Олег Пономар

ЗВЕРНЕННЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА, ПРЕМ'ЄРА ТА СПІКЕРА

Відкритий ринок землі та прозора приватизація. Реформувати чи перечекати?

Друзі, реформи не бувають популярними, якщо це справжні реформи. Завжди є політики, які постійно думають про свій наступний електоральний цикл та свій ніжний електоральний рейтинг, побоюючись втратити його внаслідок голосування за непопулярні серед народу реформи.

І є державні діячі — Політики з великої букви, які думають про країну та її добробут, дивлячись на 10-30-50 років вперед. Вони не хворіють популізмом, в них є яйця (навіть у жінок).

І саме такі Політики входять до Історії, а про популістів люди забувають вже через кілька років. Історичний приклад.

Велика Британія. Марґарет Тетчер і нерентабельні шахти. За складністю завдання,за резонансом у суспільстві — це не йде у жодне порівняння з тим, що Україні треба відкрити ринок землі (по суті, ухвалити в парламенті кілька законів).

Отже. 1970-ті роки. Біля двохсот нерентабельних шахт. Надпотужна профспілка шахтарів, сотні тисяч шахтарів та члени їх сімей. Шахти треба закривати та/або приватизувати. До Тетчер це не вдалось нікому. Що робить Тетчер? Вона попередньо готує ґрунт:

• зміцнює поліцію, дає їй більше прав у протистояннях на вулиці
• законодавчо зменшує вплив профспілок, системно дискредитує їх лідерів у ЗМІ
• заощаджує великий запас вугілля (на час майбутніх протестів), збільшує видобуток нафти

У 1984 році Тетчер закрила перші 20 шахт. Почався загальний страйк.

Тетчер не пішла на поступки, і порівняла протести зі Фолклендським конфліктом. "Нам довелось боротися проти ворога за межами країни, на Фолклендських островах. Ми завжди маємо пам'ятати про ворога всередині країни, з яким важче боротися і який є більшою небезпекою для свободи". Почала діяти поліція, згодом приєдналась армія. Через рік профспілки відступили.

Приватизація продовжилась. У 1986 році залишилось працювати лише 50 шахт.

Водночас уряд надавав кошти колишнім шахтарям на перекваліфікацію та створення власного бізнесу.

Приватизація продовжилась і в 1990-ті роки, вже після відставки Тетчер.

Шість років, мільярди фунтів та примус змогли перебудувати економіку Великої Британії і зробити її однією з найефективніших у світі.

А пані Тетчер назавжди війшла до Історії як Політик, який не злякався взяти на себе відповідальність за непопулярні рішення. Як Потітик – стратег та глиба. Як Вінстон Черчілль, як Шарль де Ґоль, як Рональд Рейґан.

Подумайте про це.

Олег Пономар