"Про роботу расєянського ІПСО, точніше - про один з методів" - Дмитро Іванов

"Про роботу расєянського ІПСО, точніше - про один з методів" - Дмитро Іванов

Метод цей ми зараз можемо всі бачити в соцмережах, він тупий, примітивний, трохи витратний по ресурсах, але дуже дієвий.

Думаю, ви вже здогадалися, що мова йде про ботоферми. Так, вони існують, існували і будуть існувати навіть після закінчення війни.

Не варто думати, що це суто військова тема, це зовсім не так. Ботоферми активно використовуються, наприклад, в політичній сфері (під час виборів - особливо) та в маркетингу.

Впевнений, що кожен бачив ситуацію, коли в ФБ вистрілює реклама якогось дуже сумнівного товару і під ним купа коментів:

- Купив, дуже класна річ!

- Працює саме так, як показано на відео!

- Замовляв, зараз замовив ще 3 штуки!

Так ось це - саме робота ботоферм.

Як воно працює.

Та елементарно. Створюється ілюзія масовості якоїсь певної думки чи тези, за принципом "Брехня, яка повторена багато разів, стає правдою". Причому тези можуть бути настільки абсурдними, що на голову не налазять, але це ролі не грає, бо існує другий принцип: "Чим цинічніша брехня, тим скоріше в неї повірять".

Тобто, не важлива якість коментарів, лонгріди боти не пишуть, важливий їхній короткий зміст та кількість, нічого більше.

Коменти ботів завжди відрізняються емоційною накачкою і просуванням потрібних наративів. Якісь логічні обгрунтування, посилання на закони і холодний конструктив ви там не знайдете ніколи. Чим "гучніше" звучить комент, тим краще.

Ну, наприклад, повна ахінея:

- Згідно статті 5 Конституції України вони не мають права мобілізувати цивільних!

- Це порушення базового закону країни!

- Владі стаття 5 не писана, так?!

І абсолютно по барабану, що у статті 5 взагалі про це не йдеться і близько, переважна більшість, яка підтримує основну ідею - не йти в армію - підхоплять цю тезу, навіть не читаючи Конституцію.

Тому що неосвіченість, жадібність і інфантильність - це наше все.

Характерна риса ботів -закриті або порожні профілі, або, кращому випадку, коли оператор бота не лінивий, можуть бути репости всякої-різної пурги в стилі Одноглазників.

І коли кількість коментарів від ботів сягає певної кількості, їхню пургу починають підхоплювати корисні ідіоти з реальних людей, чим дуже їм допомагають.

Тож фільтруйте те, що читаєте і не будьте корисними ідіотами.