"Про створення у структурі ЗСУ "безпілотних військ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"Про створення у структурі ЗСУ "безпілотних військ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Моя думка як офіційного інструктора по БПЛА. Буду категоричний.

Поки БПЛА фронту надають не держава а волонтери і небайдужий бізнес (а це стосується і розвідників, і ударників, і ФПВ), поки літаками і коптерами (розвідниками, ударниками, ФПВ) керують пілоти що не мають жодного підтверджуючого документу про дотичність до БПЛА та інших безпілотних систем, нарешті - доки пілотів з курсами і ВОСами відправляють в піхоту бо не можуть забезпечити технікою, створювати можна все що завгодно. Принципово не зміниться нічого.

Я хочу сподіватися, що створення окремого роду військ призведе до створення тактики використання БПЛА, аналізу здобутого досвіду та тої таки системи забезпечення. Але щось слабко віриться.

Просте питання. Пілот БПЛА, який пройшов прискоренне навчання у виробників і отримав сертифікат виробників (який для ЗСУ, реально - фількіна грамота) - він хто? Він зовнішній пілот БПЛА? Ні. Він стрілець, або водій-електрик, як записано в його воєннику.

Про який рід військ мова за таких умов?

На фото - я з БПЛА, який я водив на фронті. З "Валькірією". БПЛА я воджу від 2015 р. А ВОС зовнішнього пілота отримав торік - коли спеціально пройшов навчання. Таких як я - більшість.