Про тристоронні контакти Москва-Берлін-Париж

Про тристоронні контакти Москва-Берлін-Париж

Досить неоднозначно прозвучало повідомлення про планування тристоронньоі відеоконференції Путін - Меркель - Макрон, яка мала відбутися вже сьогодні.

Це досить тривожний дзвіночок для Києва, безвідносно до того чи буде такий контакт фіналізовано.

По-перше, схоже Кремль поставив собі завдання монополізувати і цей формат, на фоні зволікань Києва.

По-друге, є питання, чи Київ взагалі робив запит на проведення такого тристороннього контакту, який був успішно апробований минулою адміністрацією.

По-третє, безвідносно до того, чи відбудеться анонсована відеоконференція, ситуація ще більше пріоритизує необхідність проведення контактів Києва з Берліном і Парижем. Обидві столиці мають бути озброєні аргументами проти російського наративу. Ні в якому разі не можна покладатися на підхід, що партнери і так знають ціну російським версіям.

По-четверте, Київ мало б настерегти те, що Москва намагається вплести питання Донбасу в більш широку канву відносин з Європою. Кремль намагається нав’язати «важливість» співпраці з Москвою по іншим питанням.

По-п’яте, це чергове підтвердження вичікувальної позиції Києва. У той час, як Банкова очікує, що ситуація на Донбасі сама собою врегулюється, Кремль активно наступає на інформаційному полі, закріплюючи результат, здобутий на фізичному фронті.

І, нарешті, порушується основоположний принцип нашої дипломатії - «нічого про Україну без України!»

Єлісєйські поля