Про Україну без Зеленського

Про Україну без Зеленського

Цілком природно, що факт проведення тристоронньої розмови Макрон-Меркель-Путін без участі Зеленського викликав широкий негативний резонанс в українському громадянському суспільстві та медіапросторі.

Як учасник «нормандських процесів» підтверджую, що раніше розмови в такому форматі теж мали місце, але завжди вони координувались з Києвом - і до, і після таких контактів відбувались розмови лідерів України, Німеччини, Франції для узгодження позицій, брифінгів щодо актуальної ситуації на фронті, обговорення окремих проблемних питань. Натомість, зараз вже минув тиждень як після трагічної загибелі 4 українських військовослужбовців від рук російських окупантів Зеленський пообіцяв українському суспільству невідкладні особисті консультації з лідерами Нормандської четвірки, а практичного результату жодного. «Перший телефон» мовчить і для Вашингтону, і для Берліну, і для Парижу.

Складається враження, що при Порошенку в нормандському форматі було троє проти Путіна, а сьогодні - троє без Зеленського.

Крім цього, дивує виправдовувальна реакція Банкової на факт розмови, що вкотре демонструє нерозуміння Зе-командою сутності телефонної дипломатії, де рішення, можливо, і не схвалюються, але, безперечно, формуються. Невже непомітно як Путін принизив Зеленського, а разом з ним - і українську сторону? Поки Банкова мріє і виправдовується, Кремль діє і нав’язує російську версію подій і вирішення питання України без України.

Чого лише варті слова речника Путіна про те, що, виявляється, Москва, Париж і Берлін готові до чергової Нормандської зустрічі, але перед тим політичним радникам, читай Україні, слід добре попрацювати.

Не можна виключати, що вже на наступній омріяній Зеленським Нормандській зустрічі, про яку вже натякнув Кремль, його колеги скоординовано та жорстко поставлять перед Україною питання руба, а Банковій доведеться тільки розвести руками і «продавати» суспільству невигідний для України компроміс.

Натомість, «слуги» під керівництвом Зеленського імітують процес боротьби за територіальну цілісність та схвалюють пустопорожню декларативну заяву парламенту, яка навіть називається дивно («українсько-російський конфлікт», а не жорстка апробована термінологія про «відсіч російської агресії»).

Такі некомпетентні зовнішньополітичні дії Банкової ведуть до одного - маргіналізації та втоми від України, руйнування альянсів та стратегічної поразки нашої держави у гібридному геополітичному протистоянні з Росією.

Єлісєйські поля