«Про велику війну - її не буде» - Олег Пономар

«Про велику війну - її не буде» - Олег Пономар

Після початку (а це ще далеко не все) дії загальнозахідного пакету "Скрипаль", в багатьох ЗМІ та соцмережах піде хвиля мемів "Буде третя світова війна", " Буде наступ Московії на Донбасі", тощо.

Підніматимуть цю хвилю ольгінські/савушкінські боти, кремлівські "військові експерти" та політики. До цього традиційно долучаться й українські "військові експерти", блогери, "аналітики", тощо. Ті ж самі, які що два місяці вже чотири роки прогнозують маштабний наступ Московії на Донбасі. Ті самі, які прогнозували сухопутний коридор до Криму в 2014-2015. Ті самі, які минулого року прогнозували вторгнення Московії в Україну з території Білорусі та як мінімум аншлюс Білорусі Московією під час навчань "Запад-17". Ті самі, які ще до вчора казали, що Захід послабшав, прогнувся під Путіна. До речі, "Путін – неадекват" — це теж кремлівська методичка.

Ось мої думки, чому я є повністю впевненим, що війни не буде:

• Московія не має ні економічних ні військових ресурсів для ведення війни проти всього світу. Економіка Московії сягає лише 1,5–2% від світової. А військовий бюджет Заходу на цей рік – майже трильйон доларів.

• Московія не має союзників у світі. Абсолютний нуль. Китай — це точно не союзник. Іран веде свою складну гру проти США. Сирія й Північна Корея – це не союзники, а жалюгідні мініклони Московії. В плані геополітики – нуль. А без союзників проти НАТО не попреш.

• Військовий потенціал Московії нульовий. Радянський металобрухт, яким вже років двадцять у світі не воюють. Ядерний потенціал – старий, зіржавілий, регламентне обслуговування протерміновано. Половина ракет просто не вилетить, іншу половину буде знищено завдяки ППО та ПРО Заходу.

• Московія вже мала зручні нагоди почати війну проти НАТО. Наприклад, коли Туреччина збила її СУ. Або коли американці в Сирії знищили московських найманців з ПВК Вагнера. Московії не потрібно перемагати Захід. Московії потрібна лише Україна.


• Московія не захопить Україну навіть по Дніпро, не втративши кількасот тисяч своїх солдатів. Особливо після того, як Захід ухвалив надання летальної зброї для ЗСУ. Московія ніколи не піде на це в центрі Европи, враховуючи, що всі гроші керівництва Московії — на Заході. Крім того, Захід має ще головні невикористані козирі — SWIFT, нафтове ембарго, газове ембарго, тощо. Московія може влаштовувати контрольовані загострення на Донбасі, імітуючи велику війну. Але вона й так це робить перед кожною зустріччю з Куртом Волкером, аби було чим поторгуватись. Московія зробила свою ставку на скинення прозахідної влади в Україні руками самих українців за домогою своїх агентів, корисних ідіотів та різноманітних технологій спецслужб. Ось де небезпека.

• Московія поважає лише силу. Що сильнішим та рішучішим є Захід, що більшими є кількість та обсяг санкцій, що більшою є допомога Україні — то меншою є ймовірність війни. Традиційні шантаж, блеф і терор спрацьовують щораз менше (або взагалі не спрацьовують).

Тож мій прогноз є дуже позитивним. Україна вступить до НАТО й Евросоюзу. Ми вже в дорозі.

Олег Пономар