Про всі податки, які доведеться нам заплатити у 2016 році

Про всі податки, які доведеться нам заплатити у 2016 році

Зміни до Податкового кодексу стосуються практично всіх категорій працюючого населення і пенсіонерів.

Оновлений податковий кодекс не змінює ставки ПДВ, податку на прибуток, при цьому єдина базова ставка на доходи фізичних осіб (ПДФО) встановлюється на рівні 18 % (було 15 % і 20% залежно від розміру доходу ).


Значно зменшують ставку єдиного соціального внеску з зарплати (ЄСВ) - з 41 % до 22 %.

Спрощену систему оподаткування залишають для аграріїв, а єдиний податок - для малого бізнесу. Якщо раніше єдиний податок могли платити всі підприємці, у яких річний оборот менше 20 млн грн, то зараз для того, щоб скористатися "спрощенкою ", необхідно мати річний оборот в межах 5 млн грн. На 1 процентний пункт також збільшилася і податкова ставка (з 2 % до 3 %)

Податки доведеться платити власникам автомобілів, які коштують більше 1.06 млн грн і власникам квартир площею понад 300 кв. м, і будинків - більше 500 кв. м. Крім того, збільшена гранична ставка податку на нерухомість з 2% до 3% розміру мінімальної заробітної плати за 1 кв. м загальної площі житлової та комерційної нерухомості, що в даний час складає 41,34 грн.
Зміни до Податкового кодексу стосуються і пенсіонерів. Якщо розмір пенсії перевищує трьох мінімальні зарплати (3990 грн), доведеться платити податок у розмірі 15%. До цього діяла норма, згідно з якою податки потрібно було платити тільки тим пенсіонерам, які продовжують працювати.