"Про заборону на російські метали" - Антон Швец

"Про заборону на російські метали" - Антон Швец

У Штатах і Британії заборонили імпорт російських алюмінію, міді та нікелю. Тепер їхні торгівельні біржі не можуть приймати ці метали. Усе для того, щоб скоротити російський експорт. Заборонив американський Мінфін.

За російською статистикою, у січні метали складали 15% експорту рф. Що насправді немало. Тому експорт це дійсно може підбити. Основні компанії-виробники металів, які мають якусь долю на світовому ринку – Русал і Норнікель. Норнікель – найбільший виробник нікелю і паладію. Русал – один з найбільших виробників алюмінію. До цих нещодавніх нововведень компанії під санкціями не були.

Але під санкціями були дотичні до цих компаній. Олег Дерипаска, наприклад. У 2000 він разом з Абрамовичем створив Русал і потім був президентом компанії. І тут цікаво, що у 2018 Русал уже був під санкціями. Але їх зняли якраз після того, як Дерипаска відмовився він контролю над компанією. Потрапив Дерипаска під санкції за свої тісні зв’язки з кремлем.

Генеральний директор Норнікеля – Владімір Потанін. Один з найбагатших мільярдерів росії. Теж під санкціями. А ще під санкціями інвестхолдинг «Интеррос». Якраз через нього Потанін і володіє активами Норнікеля.

У грудні Британія вже обмежувала імпорт цих металів з рф. І у Штатах вже вводили санкції проти металургійного і гірничодобувного секторів росії. Тоді на частину металів ввели мита і імпорт упав. З 870 млн доларів у 2021 до 70 млн доларів у 2023. Але торгівля на LME (Лондонській біржі металів) продовжувалася. Бо в них була ліцензія. Але ось після цієї заборони вже і Лондонській біржі, і Чиказькій товарній біржі приймати російські метали не можна. Правда це не стосується металів, які випускалися до заборони.

Загалом торгувати російськими металами можна буде поза біржами. Але зі знижками. І в будь-якому випадку це має вдарити по заробітку росії.

Але. Тут не можна забувати про Китай, який готовий співпрацювати з росією і далі, причому в ще більших обсягах. Вони собі спокійно торгують металами в обхід санкцій. Маскують мідь під металобрухт. Тому що імпорт російського металобрухту не обкладається митом. І цього ніхто не помітив, бо китайці обмежили доступ у Сіньцзян. Це у відповідь на засудження китайських репресій проти уйгурів. Бо нікому з міжнародної спільноти ці репресії не сподобались і Китай вирішив прикрити Сіньцзян, щоб менше було видно, що там відбувається. Так ось, мідь подрібнювали якраз у Сіньцзян. Тому простежити це все було доволі складно.

І тепер трохи підсумку цих санкцій Штатів і Британії. Акції російських компаній уже падають. Гроші росіяни втрачають. Ну а економічні зв’язки з Китаєм активно укріплюються. Який ефект від цього буде для самих Штатів і Британії? Поки спостерігаємо.