"Про заяви британців, що Китай або поставив, або збирається поставити якусь зброю росіянам безпосередньо" - Антон Швец

"Про заяви британців, що Китай або поставив, або збирається поставити якусь зброю росіянам безпосередньо" - Антон Швец

Не хотів коментувати, коли заяви британців тільки зʼявилися.

Справа в тому, що для Китаю в цьому нема особливого сенсу. Китай може поставити зброю рф без передачі зброї безпосередньо рф. Китай може поставити власну зброю Північній Кореї, а вже та поставить власну зброю рф. І вже постачає. Чи Китай може дати Північній Кореї гроші чи ресурси, для виробництва власної нової зброї, поки Кіми постачають власну зброю зі складів до рф. І ніякого палєва та проблем.

Інше питання в заяві самих британців. Зазвичай таке розмите формулювання каже, що мова йде про якусь агентурну розвідувальну інформацію. Тобто хтось британцям про такі плани інфу злив. Це може бути правдою. Чи провокацією. Чи дезою для внутрішньо китайської боротьби. Чи це якась британська передвиборча замануха, бо в них там вибори, нагадаю вам. Все що завгодно. Тому треба було почекати підтверджень.

Я їх і чекав. Але прийшли спростування. Від США.

Саліван декілька днів тому заявив, що НЕ ЗНАЄ чому британці зробили таку заяву. Це дуже дивно. Бо Британія та США системно та послідовно обмінюються розвідувальної інфою. І Блінкен так і сказав, що буде чекати на спілкування з британцями щоб зрощуміти що то було.

Тут є декілька варіантів.

Перший Британія мала якусь розвідувальну інформацію про ПЛАНИ когось в Китаї, і бажала ці плани зірвати. Тому і вирішили швидко злити інфу. А США по каналах просто не встигли передати матеріали. В такому випадку інформація про поставку була гіпотетичною. Тепер треба подивитись чи спрацював злив.

Другий варіант, що Британія США всю інформацію передала, але Саліван вирішив в черговий раз не ескалювати. Бо все складно, ви розумієте, навіщо тиснути на той Китай. І Британія, яка бажає тиснути на Китай все одно, вивалила інфу в паблік. Таке також цілком можливо.

Третій варіант це те, що взагалі цей злив це прояви чиєїсь гри, яку США не розуміє, та тому не бажає втручуватися, поки не зрозуміє хто і во що грає. Може китайці мутять щось. Може британці. А може росіяни так намагаються всіх підштовхнути на перемовини на власних умовах, типу давайте домовлятися, бо інакше нам Китай зараз зброю поставить. Все що завгодно.

Тому я до всього цього ставлюся поки що спокійно. На жаль в Китаю є важелі щоб допомагати рф так щоб не підставлятися. Не бачу для Китаю причин підставитися.