"Прочитав новину про затримання Голови Верховного Суду Князєва" - Микола Княжицький

"Прочитав новину про затримання Голови Верховного Суду Князєва" - Микола Княжицький

Князєва затримали за те, що не дав депутату Держдуми Росії Бабакову вкрасти ГОК ?

У медіа пишуть , що затримання повʼязане з рішенням у справі Жеваго.

Так от. Жодної «справи Жеваго» Верховний суд не розглядав.

На розгляді була справа міжнародної компанії Ферекспо, де Жеваго є одним з акціонерів через незаконну спробу рейдернути компанію російськими «лужніковськими» олігархами Бабаковим, Гінером та їхнім путінським угрупуванням.

Серед власників акцій Ферекспо сьогодні найбільші американські і європейські фонди.

Росіяни програли першу інстанцію , але , мабуть корупційно виграли апеляцію , яка вирішила переписати акції з міжнародної компанії на російські офшорки підсанкційних злочинців. Хоча , як пише преса деякі з них могли переписати на відомого українського олігарха.

Верховний суд справедливо скасував рішення апеляції. Сама оборудка відбувалася понад 20 років тому і термін позовної давності давно минув. Та й підстава визнати оборудку незаконною смішна- відсутність якоїсь довідки в одного з продавців.

Рішення ВС є на їхньому сайті і кожен професійний юрист може його прочитати і оцінити. Воно широко висвітлювалося у пресі.

Які висновки з написаного?

Брати хабар за очевидно законне відкрите рішення абсурдно.

Якщо Князєв не брав хабар , то це або результат впливу російських олігархів на НАБУ, або тиск на НАБУ з владних кабінетів для знищення незалежності Верховного Суду.

Якщо здійснюється спроба знищення незалежності Верховного Суду , суспільство і журналісти мають привертати до цієї справи пильну увагу.

Думаю, доцільно було б , щоб громадська рада НАБУ взяла під контроль цю справу.

І нарешті , ніхто ще не визнав Князєва винним. Це може зробити лише суд. А знищення Верховного Суду як незалежної гілки влади небезпечне для демократії.

Закликаю прочитати матеріали справи на сайті Верховного Суду і статті про справу у різних медіа.

PS. Якщо комусь не відомо, то судді Верховного Суду голосують таємно. І це головний захист від корупції. Бо давати гроші за негарантований і невідомо ким забезпечений результат - якесь наївне безумство ).