"Прочитайте йому хтось короткий курс з ведення переговорів. Країну шкода" - Володимир Ар'єв

"Прочитайте йому хтось короткий курс з ведення переговорів. Країну шкода" - Володимир Ар'єв

Розумію, чому Трамп хотів опублікувати стенограму розмови. Розумію, чому Зеленський не хотів.
1) Трамп особливо ні про що не просив - не було прямого прохання про щось незаконне. Зеленський сам все пообіцяв. Замість того, щоб сказати: хай відповідні органи США, які цікавляться обставинами, зроблять офіційний запит згідно з двосторонньою договірною базою, тоді дамо відповідь і тп. Але для цього треба бути хоч трохи дипломатом і хоч трохи думати про наслідки. Натомість розповів Трампу про 100% свого майбутнього генпрокурора, чим зруйнував імідж «нового політика» (на цьому місці Кучма заплакав) і пообіцяв відновити розслідування по темі сина Байдена (цитата: The issue of the investigation of the case is actually the issui of making sure to restore the honesty so we will take care of that and will work on the investigation of the case), від чого демократи явно не зрадіють. Наслідок: можливий удар по двопартійній підтримці України, що в умовах відсутності посла у Вашингтоні і якісної роботи на американському напрямку, несе круті ризики. Особливо, коли жувати іноді краще, бо ми тут переходимо до п.2.
2) Остання заява Трампа про доцільність американської допомоги Україні при недостатності цієї допомоги збоку Франції і Німеччини, виявилася цілком в дусі того, що Зеленський сам наговорив Трампу в оприлюдненій розмові. Згадати, що Трамп влаштував в НАТО на тему низьких європейських витрат на оборону в межах альянсу та погрожував скоротити американські асигнування, а згадавши, не давати зайвих приводів для повтору аналогічного виступу, це було для Зеленського і його радників занадто важким завданням. Розмовний жанр і міждержавні перемовини були нещадно переплутані. З можливими, як бачимо, наслідками, які треба було нівелювати позавчора. Але ні.
3) Цей внутрішній бій Трамп, здається, виграв - приводів для імпічмента зі стенограми не видно. І виставив Зеленського в дуже неприглядному світлі. Тому команді нової української влади, яка постійно хвалиться якістю комунікацій, треба зробити все можливе, щоб максимально продемонструвати заявлені здібності та відв‘язати і Україну, і Зеленського, як занадто балакучого президента, від закріпленої наразі прив‘язки до скандалу. Бо буде горе. Чому - див.вище.
4) Прочитайте йому хтось короткий курс з ведення переговорів. Країну шкода.

Volodymyr Ariev