"Продовжуємо славетні британські традиції" - Антон Швец

"Продовжуємо славетні британські традиції" - Антон Швец

На фото британський торгівельний корабель Атлантік Конвейр. Контейнеровоз.

Замотані в плівку літаки, то бойові Харієри з вертикальним зльотом. Конвейр тягав їх під час Фолклендської війни з Аргентиною. Харієри норм накидали аргентинській авіації. В небі не втратили жодного літака. Працювали з бойових авіаносців.

Але британці готувались для норм войні і розуміли, що літаків може не вистачити. Тому мобілізували торгівельні суда.

Конвейр був одним з них.

На палубі контейнеровоза зробили злітну площадку для Харієрів та гвинтокрилів, так що Конвейр можна було розвантажити навіть без кранів та портового обладнання. Бо його на Фолклендаз і не було.

Тому Конвейр та його брат-близнюк Атлантік Козвей єдині у світі бойові авіаносні контейнеровози. Так, реально з нього злітали Харієри і перебазовувалися на авіаносці. Причому в бойовій зоні під час безпосереднього замєсу.

Саме тому 25 травня 1982 року авіаносний контейнеровоз Її Величності отримав в борт два протикорабельних Екзосети від Супер Етандара аргентинців, загорівся і затонув. І літак, і ракета були французького виробництва.

Перемогти це аргентинцям не допомогло. Хоча і допомогло продажам французьких Екзосетів.

Мені в дитинстві завжди здавалось таке рішення дуже дивним. Це ж цивільний корабель. В нього не було шансів. Боже яка наївність. Зараз ніхто мабуть в нашій країні вже не сприймає, наприклад, цивільний мавік як власне невійськову річ. Це зброя. Хоча створювалося воно не для того.

Так що зря там Ілон Маск вийобується, що його Старлінки використовують у наших дронах.

Продовжуємо славетні британські традиції.