Профільний комітет ВР підтримав легалізацію іноземців, які воюють за Україну в АТО, - Тимчук

Профільний комітет ВР підтримав легалізацію іноземців, які воюють за Україну в АТО, - Тимчук

Міноборони пропонує іноземцям приймати українське громадянство, а тоді служити в ЗСУ.

Народний депутат з "Народного фронту" Дмитро Тимчук повідомив, що профільний Комітет Верховної Ради України з питань нацбезпеки і оборони підтримав законопроект №2389 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства".

Про це Дмитро Тимчук написав на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, проміжний "успіх" у цьому питанні вже є. "Законопроект представляв я, Комітет погодився з моїми аргументами про необхідність прийняття даного законопроекту, за що я всім щиро вдячний. Але у висновках Комітету ВР рекомендували направити законопроект в Кабмін для отримання експертного висновку уряду", - написав він.

Тимчук зазначив, що раніше Міноборони заявило, що не підтримує даний законопроект (лист від 01.04.2015 №220 / 3420). "Аргументи і логіка Міноборони - не предмет моєї критики в даному випадку. Але у нас є проблема, і даний законопроект пропонує, як на мене, цілком реальне її рішення", - зазначив він.

Тимчук зауважив, що законопроект пропонує дозволити підписувати контракти з Міноборони України на проходження військової служби іноземцями (зараз це можуть робити тільки громадяни України).

Відомство пропонує іноземцям приймати українське громадянство, а тоді служити в ЗСУ.

"Згоден, це найпростіший варіант (до речі, питанням спрощення отримання громадянства України для іноземців в АТО зараз активно займається Юридична сотня Майдану). Але законопроект якраз і призначений для тих іноземців, які захищають Україну, але при цьому не хочуть позбавлятися громадянства своєї Батьківщини (адже в Україні заборонене подвійне громадянство, хочеш приймати українське - будь добрий, здавай свій перший паспорт). Зараз ці люди, що захищають суверенітет і територіальну цілісність України зі зброєю в руках - поза законом. Як Міноборони бачить вирішення проблеми, якщо заперечує можливість "легалізації" цих іноземних добровольців відповідно до законопроекту, який ми пропонуємо, невідомо. Я все ж щиро сподіваюся, що даний законопроект розглянуть, і Рада його прийме. Принаймні, його підтримка з боку Комітету ВР вселяє оптимізм ", - резюмував Тимчук.

Як повідомляв iPress.ua, декілька добровольчих підрозділів закінчують переговори щодо вступу до Збройних сил України. Батальйон "УНА-УНСО" зробив це ще півроку тому.


Джерело: http://ipress.ua/