"Профнепридатність" - Тарас Чорновіл

"Профнепридатність" - Тарас Чорновіл

Пригадуєте такий дещо архаїчний вислів: "профнепридатність"? Вона може виникати з різних причин: через розумову відсталість, лінивство, алкоголізм тощо. Але профнепридатні для інтелектуальної праці мали б підмітати вулиці, а не керувати країною.

Учора поспіхом проглянув законопроекти з порядку денного на позачергове засідання. Не скажу, що вчитувався, так, пробіг поглядом. Я не належав ні до надто старанних, ні мегарезультативних нардепів, але мені висталило 10 секунд, щоб помітити, що з постановою про дату чергових місцевих виборів щось не так. І ще хвилини, щоб прочитати й підтвердити, що не здається...

А тепер уявіть собі цей апофеоз тупості. Хтось готує текст постанови Верховної Ради. Не якоїсь перехідної, а такої, яку усі будуть вичитувати вздовж і впоперек, щоб упевнитися, що нею не допустять виборів на окупованій території (з цим якраз усе майже нормально). Постанова зареєстрована й підписана купкою слуг та ще двох прислужок із "Довіри": Загоруйко А., Клочком А., Аліксійчуком О., Білозір Л., Безгіним В., Бондар Г., Дундою О., Поляком В., Чорним Д.

І в першому ж пункті викладено всю суть: де, й коли провести чергові вибори:

"1. Призначити чергові вибори депутатів обласних, Київської міської, районних у містах рад (крім визначених пунктами 2 і 3 цієї Постанови) та Київського міського голови на неділю 25 жовтня 2020 року."

Далі йдуть три пункти про те, де й чому їх не проводити (окуповані території); питання фінансування та пункт, яким встановлено, що перші вибори в новостворених ОТГ слід провести так само, а не раніше 25 жовтня (що й так уже неможливо). Ну ви уважно вчиталися? Так от. У постанові не передбачено проводити вибори ні до міських, селищних, сільських рад, ні в об'єднаних територіальних громадах, ні мерів та голів ОТГ у всіх населених пунктах, окрім Києва!!!

Якби я не мав уже з тисячу нагод переконатися, що вони направду тупі й непридатні ні для навчання, ані навіть для дресирування кретини, то почав би шукати якийсь підступ. Але це ще не все. Відкриваю наступний супровідний документ - висновок профільного комітету. Там багато тексту з посиланням на подібну постанову 2015 року, аргументація (цілком прийнятна, хоча трошки неграмотна), чому не проводити вибори на окупованих територіях та до Донецької й Луганської обласних рад навіть у підконтрольних районах (це абсолютно правильно з огляду на загрози поширення сепаратизму). Усе це майже скопійовано з постанови ще Ради попереднього скликання. А на те, що ці йолопи (вони, автори, усі якраз і є членами профільного комітету) пропустили й не оголошують виборів у 99% рад, у висновку комітету так і не звернули уваги...

Тепер частина третя марлезонського балету. На Погоджувальній Раді виступає верховний слуга Корнієнко (це той, що корабєльая сосна і баба-да) й попереджає, що постанову доведеться трошки скорегувати й допрацювати, бо в ній пропустили вибори до районних рад. І все! Районні ради він згадав, бо слуги й зелені воші на Банковій та в Кабміні протягують злочинний закон, яким планують жорстко урізати фінансові права ОТГ, фактично, згорнути децентралізацію та передати право розпорядження місцевими фінансами райадміністраціям. Але щоб ділити місцеві бюджети, потрібні хоч якісь районні ради. То про районні ради воно згадало, а відсутність тисяч ОТГ та міст, вибори в яких якраз і є основою народовладдя, це непорозуміння так і не помітило.

Уже в залі (я про це вчора писав) у абсолютно незаконний спосіб питання зняли з розгляду за дзвінком з офісу зєпрідєнта). Розумію, що зняли саме через райони. Навіть не здивуюся, якщо сьогодні ці особливо обдаровані винесуть оновлений проект, де райони добавлять, а всі решта органи місцевого самоврядування знову забудуть.
==================================

Жив колись неподалік від нас у Львові один чоловік. Мав якісь вади розвитку, взагалі не розумів, що до нього говорили, кажуть, не вмів читати й писати, весь час бубнів собі щось під ніс (правда, не баба-да й не про сосни корабельні). Але як він підмітав вулиці! Весь ніби випростовувався, виростав, світлішав... Як артистично вимахував мітлою, яка чистота там завжди сяяла! Слуги, а може варто роботу міняти на ту, де ви точно профпридатними будете?