"Прокурор проти злочинця" - Олег Шарп

"Прокурор проти злочинця" - Олег Шарп

Зробимо аналіз внутрішньополітичної ситуації у США і на якийсь час відійдесмо від цієї теми. Отже...

ТРАМП

Всі ті експерти, які після замаху писали "От момент, коли Трамп виграв вибори", сучасну швидкість старіння інформації не усвідомлюють взагалі. Минуло лише два тижні, а замах здається вже давнім мемом, про який і згадувати непристойно. До того ж, Трамп зробив величезну помилку - вибрав кандидатом у віце-президенти свою копію. Мало того, ще більш одіозну копію, аніж він сам - правого радикала та ізоляціоніста.

До оприлюднення ним самим деталей розмови із Зеленським, я у глибині душі сподівався, що у Трампа дійсно є якийсь план закінчення цієї війни. Але після того, як він підтвердив свої головні тези, а саме: "Росіяни переможуть, бо перемогли Гітлера і Наполеона, а путін і Сі - сильні парубки, яких треба боятись", на цих надіях поставив хрест. І якщо хтось думає, що Трамп просто не хоче розкривати свої справжні плани, той або обманює себе, або просто невіглас.

ХАРРІС

Якщо Камалу буде обрано президентом, вона вступить на посаду з досвідом у зовнішній політиці, накопиченим під час її роботи сенатором під час президентства Трампа, а також перебуванням на посаді віце-президента під керівництвом Байдена.

У більшості сфер Харріс продовжить реалізацію зовнішньополітичних цілей нинішнього президента. Вона запропонує підтримку військовим зусиллям України та продовжить ініціативи щодо зміцнення альянсів в АТР регіоні в умовах геополітичного підйому Китаю. Також Камала підтримуватиме Ізраїль та інших союзників на Близькому Сході. Але з приводу війни Ізраїлю проти ХАМАС Харріс висловила більше співчуття до долі палестинців, і ця позиція може заспокоїти арабо-американських виборців та інших, які стурбовані підтримкою Байденом військових дій Ізраїлю в Газі.

Позиція щодо війни в Україні. У червні вона представляла США на Саміті миру, де висловила розуміння вступу Києва до НАТО. Перед цим, на Мюнхенській безпековій конференції, Харріс підтвердила обіцянку адміністрації Байдена підтримувати Україну «стільки, скільки буде потрібно». Також вона пообіцяла притягти владу в Москві до відповідальності за військові злочини її армії.

Наразі Камала активно критикує Трампа за його заяви про те, що він виведе США із НАТО. Ще вона розповіла, що коли була прокурором штату, а до цього звичайним прокурором, то боролася зі злочинцями різних мастей - до яких, за її словами, належить і Трамп.

ПІДСУМОВУЮЧИ

У самого Трампа дуже великий антирейтинг, і люди голосуватимуть не так за кандидата від демократів, як проти Трампа. Нарешті, Харріс значно молодша за кандидата від республіканців, що відповідає запиту суспільства на омолодження влади. І тема «старечої немочі» Байдена, яку активно розкручували республіканці, тепер грає проти Трампа.

Звичайно, недоліки Харріс - як то політична лівизна та сумбурність деяких її виступів - можуть їй дещо нашкодити, але на короткій дистанції, що залишилась до виборів, штаб Демпартії намагатиметься купірувати ці проблемні моменти. На її користь зіграє також вдалий вибір кандидата у віце-президенти, який нівелюватиме її власніч недоліки.

Зараз більшість опитувань показує мінімальну перевагу Трампа над Харріс. Але це лише початок кампанії і до виборів ситуація може суттєво змінитись. Проте, вже очевидно, що лейтмотивом Демпартії стане лозунг "Прокурор проти злочинця" - і це може зіграти.

Києву треба просто зачекати і не робити різких рухів. Між тим, на цей час більш прогнозованим і прихильним до Києва бачиться кандидат від демократів, як і лозунг цієї партії: "Нічого про Україну без України". На відміну від позиції республіканців, які воліють домовлятись з Москвою через голову Києва, і цього навіть не приховують.

Висновки робіть самі.