"Промова сильного лідера, яку особисто б я хотів би почути, але так і не почув..." - Павло Вернівский

"Промова сильного лідера, яку особисто б я хотів би почути, але так і не почув..." - Павло Вернівский

Я помилився. Ми дійсно вірили, що санкції знищать Росію, що там скоро почнеться переворот, що нам допоможуть союзники і саме тому вірили в нашу перемогу. І саме тому ми не готувались до війни належним чином.

Однак, ми визнали свою помилку. І я обіцяю що з сьогоднішнього дня ми змінимось. Ми будемо повністю зосереджені лише на одній цілі - виграти цю війну. І на досягнення цієї цілі ми спрямуємо всі наші адміністративні, фінансові та інтелектуальні ресурси. Ми наділимо повноваженнями та відповідальністю всі міністерства, відомства та інституції. Відсьогодні не буде жодної конференції про відбудову, не буде витрачено жодної гривні на стадіони чи нові бордюри. Відсьогодні в країна не буде жодного міністерства, жодної інституціі, яка буде непричетною до вирішення нагальних проблем необхідних для перемоги. Тепер питанням посилення обороноздатності будуть займатись всі. Всі наші гроші будуть спрямовані виключно на оборону, підтримку критичної інфраструктури, продовольчу та енергетичну безпеки, і захист незахищених категорій населення. Вирішення всіх інших непріоритетних цілей та завдань ми відкладемо до закінчення війни!

Я обіцяю з завтрашнього дня звільняти всіх неефективних міністрів та інших топ-чиновників, і зробити офіційний конкурс, куди на посаду зможе претендувати будь-який професіонал. Я обіцяю, що через тиждень ми підготуємо план переведення економіки на воєнні рейки. Через місяць ми підготуємо всю необхідну нармативно-правову базу. Ми будемо працювати в такому самому турбо-режимі, як це робили в перші місяці коли ми прийшли до влади.

Відсьогодні, я обіцяю, що абсолютно всі українські підприємства легкої, хімічної, металургійної, важкої та машинобудівної промисловості будуть задіяні до виконання оборонних замовлень. Я вам обіцяю, що уряд буде зосереджений виключно на тому щоб забезпечити вас виробничим обладнанням, технологіями та кваліфікаційними кадрами. Ми створимо банківські та лізингові програми кредитування обладнання. Ми створимо механізми для швидкого обміну та передачі технологій. Ми запустимо в роботу всі наукові інститути, учбові заклади. Ми створимо швидкі курси для навчанння необхідних фахівців. Ми будемо домовлятись з партнерами при обладнання, комплектуючі, технологіі та підготовку фахівців.

Зі своєї сторони, ми готові піти вам на зустріч. Дати замовлення і роботу, знизити фінансові ризики, але ми просимо зрозуміти. Ми бідна з досить обмеженним ресурсами держава. І ми не можемо дозволити собі витрачати ці гроші неефективно. Тому ми разом з вами будемо працювати над оптимізацією бізнес-процесів і зменшенню витрат. Ми будемо вас просити об’єднуватись, співпрацювати і координувати зусилля.

Також, деякі заходи можуть здатись для вас жорсткими, але зрозумійте, що це не наша примха. Зараз країна критично залежна від іноземної валюти, значна частина якої витікає на далекі від потреб війни потреби. А ця валюта нам треба для забезпечення потреб оборони. Тому ми заборонимо імпорт елітних товарів і товарів, що не відносяться до товарів першої необхідності. Дуже надіюсь, що кожен зможе відкласти купівлю нового телевізора, телефона, холодильника чи дорогої автівки. Одразу після війни всі ці обмеження будуть зняті.

І останнє. Я розумію що багатьох з вас розчарував, я не розраховую, що ви мені довірите ще один строк, однак зараз я прошу об’єднатись заради нашого майбутнього як в перший місяць вторгнення. Тому що загроза дійсно серйозна. І якщо ми не об’єднаємо зусилля, то можемо не вистояти.